A Heves Megyei Hírlap cikke következik. Mivel az online verzióból hiányoznak a sortörések (ahogy a HMH cikkéinél mindig), azokat kézzel, “érzésre” pótoltuk, így lehetséges, hogy nem teljesen egyeznek meg az eredeti, papírújságbeli formázással. Ezért Olvasóink elnézését kérjük.

Törvényes, jogos és szakszerű. Így jellemezte dr. Juhász István, Heves megye rendőrfőkapitánya a Dankó utcában intézkedő rendőrök munkáját Hevesen.

Azért érkezett csütörtökön a dél-hevesi városba a Heves Megyei Rendőr- főkapitányság (HRFK) vezetője, dr. Juhász István r. dandártábornok, hogy Csáki Zsigmond polgármesterrel közösen megköszönjék és elismerjék azoknak a rendőröknek a munkáját, akik a közelmúltban a Dankó utcában intézkedni kényszerültek. (Kuruc.info: a történetben legutoljára átvett, szintén Szuromi Rita által jegyzett publicisztika ITT)

Mint ismeretes, s arról lapunkban is beszámoltunk: a város romák lakta részéből érkezett riasztás február 7-én délelőtt a Hevesi Rendőrkapitányság ügyeletére. Azt jelentette be - ráadásul két alkalommal is - ugyanaz az ismeretlen személy, hogy az utcában tömegverekedés tört ki. Utóbb viszont kiderült, hogy a telefonhívás a bűnüldöző testület álláspontja szerint leginkább csak a rendőrök tőrbecsalását szolgálta, akiket egy korábbi igazoltatás és házkutatás miatt kívántak elszámoltatni.

Juhász Gábor igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár a Parlamentben interpellációra válaszolva közölte, megfenyegették a helyszínre érkezett járőrt, autójuk oldalsó szélvédőjét több ütés is érte.

A rendvédelmi szervek ellen irányuló támadást követően végül nyolc embert vettek őrizetbe.

Csáki Zsigmond, Heves polgármestere a tegnapi eseményen jelezte: nem egyedi jelenségről van itt szó, hiszen a Dankó utca esetét pár nap múlva elhomályosították a veszprémi gyilkosság részletei.

- A sajtóban a későbbiekben túl nagy visszhangot már nem kapott a mi esetünk - fogalmazott a település első embere -, hiszen mindenki a dunántúli kézilabdásokat ért támadásra koncentrált. Mi mégsem hagyhattuk ezt szó nélkül, hiszen ezekben a hetekben is érkeztek hozzánk telefonok, e-mailek, amelyekben a lakosok kifejtik véleményüket a hevesi történésekről. A polgármester ezt követően részleteket olvasott fel a hevesi emberek által hozzá eljuttatott elektronikus levelekből. "Nem a rendőrök fizetését kellene ötszörösére emelni, hanem újra kellene gondolni a kisebbségi kérdéseket, hiszen ez a magyar politikai erők egyik súlyos kudarca" - részletezte Csáki Zsigmond a neki elküldött e-mailt. Ehhez kapcsolódva kifejtette: a roma ügyek igenis jelen vannak, bár csupán a jéghegy csúcsa az, ami a médiában helyet kap.

Kritikával illette a jelenlegi bírói és ügyészi gyakorlatot is, hiszen a Dankó-telepi incidenst követően nyolc ember ellen indult eljárás, de közülük négy letartóztatására előterjesztést sem tett az ügyészség. (Kuruc.info: ha egy fehér támad egy rendőrre, pláne ha az mondjuk kormányellenes tüntető, akkor egyértelmű, hogy már rég előzetesben csücsülne… Ebből is látszik, hogy igaz az, amit Pásztor Albert is sejttetett, és ami a cigányok tekintetében igen enyhe bírósági ítéletek, harmadolások stb. fényében is közismert: sokkal kisebb büntetést kap egy cigány, mint egy fehér.)

Egy hevesi lakos házi őrizetbe került, egy esetben lakhelyelhagyási tilalmat érvényesítettek, s csupán két személlyel szemben rendeltek el előzetes letartóztatásba helyezést a rendőrök elleni támadás gyanúsítottjai közül.

- Lehet a bűnügyi statisztikákkal bűvészkedni, de ettől az itteni lakosok még elégedetlenek. Ha ebben az országban van egység, akkor az úgy szól, hogy mindenki rendőrért kiált - fogalmazott a városvezető.

Dr. Juhász István dandártábornok válaszában kitért arra: valóban van tizenhét ma még nem finanszírozott álláshelyük, de ez nem jelenti azt, hogy a számokkal bűvészkednek.

- Tudjuk, hogy az ország rendőrért kiált, s azt is, hogy hatékonyabb bűnüldözést várnak tőlük - jelentette ki a megyei rendőrfőkapitány, aki egyúttal biztosította a kollégáit, hogy mindig, minden körülmények között meg fogja védeni a törvényesen intézkedő rendőrt. Aki ugyanis rendőr ellen támad, az a demokrácia alapjait feszegeti - tette hozzá.

E konfliktus kapcsán természetesen nem volt megkerülhető a helyi romapolitika sem. A városvezető sokak megdöbbenésére egy 1820-ban Tessedik Sámuel által megfogalmazott, a romák felzárkóztatását célzó írásból olvasott fel, amelyből kiderült: hasonló gondokkal küzdöttek kétszáz évvel ezelőtt is. (Kuruc.info: nem csak akkor – ahol a cigányok megjelentek, mindig ugyanez volt a gond velük. Ahogy ma is. Természetesen, mint tudjuk, ez mindig és mindenkor a gonoszrászístá többségi nemzet hibája [volt].) Ehhez kapcsolódva pedig további, a lakosok által beküldött levelekből szemezgetett, amelyekben a halálbüntetés visszaállítását, a börtön-wellness megszüntetését és az Afganisztánban szolgáló erők hazarendelését szorgalmazzák, a honi közbiztonság javítása érdekében.

Arra a kérdésünkre, hogy vajon az ominózus eset nyomán történt levélváltás után milyen a helyi roma közösséggel a városvezetés kapcsolata, Csáki Zsigmond a következőket válaszolta:

- A kisebbségi önkormányzat elnöke elismerte, hogy rokonai bújtatták a körözött személyeket (Kuruc.info: vö. “fejétől bűzlik a hal” – a cigányság gyakorlatilag minden vezetője köztörvényes bűnöző. Ezeket választják meg, ezeket támogatják. Felvetődik a [költői] kérdés: ha valóban igaz lenne az, amit a fajvédők állítanak, hogy ti. a romák nagyobb része törvénytisztelő, mekkora esélye lenne annak, hogy bűnözőket, maffiózókat [lásd pl. a győri Csintó esetét] válasszanak meg vezetőül? Ugye, hogy nulla?). Úgy vélem, ebben az esetben az lenne a minimum, hogy ne vállaljon az közéleti szereplést, akinek a családjában ilyen megtörténhet. A kisebbségi önkormányzat az idén ötmillió forintot kért a költségvetéséhez a várostól. Az összeg tulajdonképpen működtetési, internetezési és gépkocsi-támogatást takar.

S arra, hogy vajon hogyan lehet szankcionálni a tényleges közösségi tevékenységet nem végző kisebbségi önkormányzatokat, a városvezető a következőt felelte:

- Nincs semmiféle jogosítványunk arra, hogy közbelépjünk, legfeljebb annyit tudunk tenni, hogy csak az értelmes célokat támogatjuk. Ezután megjegyezte: megyei közgyűlési tagként tudja, mi az, amikor 90 üveg whiskyről adnak be számlát... (Kuruc.info: durva. Megy a CKÖ-nél a dínom-dánom. Erre pazarolják az adófizetők pénzét… Miért tűrjük?!)

A továbbiakban három hevesi rendőrt és az Agria Bevetési Alosztály munkatársát részesítette elismerésben a városvezető. Kitüntetést kapott a gyors és szakszerű intézkedésért Dancz Richárd János r. főtörzszászlós, Veréb Csaba r. törzszászlós, Ficsór Csaba r. őrmester és Fülöp Ágost, az Agria Bevetési Alosztály főtörzsőrmestere. A köszönet szavai után dr. Juhász István és Csáki Zsigmond aláírták azt az éves megállapodást, amelynek értelmében a város 700 ezer forinttal támogatja a rendőrkapitányság működését.  (Kuruc.info: azaz majdnem a tizedével annak, amivel a cigányönkormányzat ivását, internetezését, szórakozását támogatják. Nem kéne az arányoknak esetleg fordítva lenniük, kedves olvasóink?)

Romapolitikát elsősorban helyből folytassanak

Miután a városvezető a kisebbségi önkormányzat elnökének írt levelét nyilvánossá tette, többen is reagáltak erre. A helyenként éles hangú megjegyzésekre Csáki Zsigmond azt üzente: minden szociológusnak és jogvédőnek felajánlja a lehetőséget, hogy éljen Hevesen, s innen, helyből próbáljanak okos megoldásokat mondani, ne a kandalló mellől a kényelmes városi lakásokból.

Szuromi Rita