Magyarországon és a kanadai magyar közösségben is nagy felháborodást keltett Anna Porter cikke, amely a Globe and Mail című lapban jelent meg. Az írásban magyarországi rasszista, fasiszta veszélyről ír a szerző, a Civil Jogász Bizottság kanadai vendégeskedését pedig, megtévesztően, Jobbik-rendezvénynek titulálja. A tényfeltáró írásból valamiért kimaradt Vastagh Pál kanadai nagykövet és Bajnai Gordon iskolatársa háttérben húzódó szerepe.

Bede-Fazekas Zsolt, a kanadai Független Magyar Rádió tulajdonos-főszerkesztője és a torontói Kanadai Magyar Kultúrközpont – közkeletűbb nevén Magyar Ház – kulturális igazgatója lapunknak elmondta: a helyi magyar közösséget felháborította Anna Porter cikke. Az írásban hivatkozott eseménnyel kapcsolatban kijelentette, hogy Porter állításával szemben nem a Jobbik, hanem a Civil Jogász Bizottság volt a rendezvény meghívottja, s képviselői a 2006. október 23-i túlkapásokról tartottak előadást. Morvai Krisztinán kívül Szöőr Anna, Gaudi-Nagy Tamás és Juhász Imre is részt vett az eseményen. A hallgatóságból felháborodást váltott ki Kerekes Sándor – korábban a kanadai Magyar Rádió munkatársa –: esernyőt nyitott ki, amelyen a felirat arra utalt, hogy a jelenlevőknek több hazájuk van. A felzúdulás miatt Kerekest kivezették a teremből, később viszont mégis visszaengedték. A rendzavaró másik esernyőjén a "Kirekesztés? Kösz, nem!" felirat volt olvasható.

"Csodálkozom korábbi munkatársunkon, Kerekesen, hiszen a felesége, Janet Kerekes jegyzi az Álarcosbál a Fehér Kereszt kávéházban, avagy a zsidó asszimiláció kudarca című könyvet. Abban a kötetben a zsidóság harmincas évek előtti, Kerekes egyik rádióműsoromban úgy minősítette, kérdéses tevékenységével foglalkozik. Felesége, aki szintén zsidó származású, nem az európai társadalmat vádolja kirekesztéssel, hanem a beilleszkedni képtelen zsidóságot hibáztatja"– mondta lapunknak Bede-Fazekas Zsolt.

Kerekes Sándornak most a Bartus László szerkesztette Amerikai Magyar Népszavában jelennek meg írásai. Megtudtuk, hogy korábban közkapcsolati igazgatóként Maros Zoltán is a Magyar Házban dolgozott. Ma ő is támadja az intézményt. Furcsa adalék tevékenységéhez, hogy információnk szerint jó kapcsolatot ápol a szocialista Vastagh Pál kanadai nagykövettel, aki korábban igazságügyi miniszter volt. Maros Zoltán iskolatársa volt Bajnai Gordonnak, ezért többször ajánlotta, hogy a ház ápolja a kapcsolatot az akkor még miniszterként tevékenykedő kormányfővel, de ezt az akkori vezetőség valahányszor visszautasította. Maros ma, akárcsak a Kanadai Magyar Televízió vezetője, Kosaras Vilmos is, rendszeresen a hazai rasszistaveszéllyel foglalkozik, érdekes módon Gyurcsány és Bajnai gazdasági gondokat okozó politikája nincs ennyire munkálkodásuk célkeresztjében.
(MH)