A magyarországi hírközlő eszközök ma reggel is folytatták az elhallgatásos hazudozást, a Gázai övezetben véghezvitt nagyüzemi gyilkolászás halálos, főleg gyermekáldozatok számának elhallgatását, kozmetikázását, a zsidó oldal szenvedéseinek kiemelését. Mostani divatos szóval élve a Gázai övezetben zajló eseményeket majdhogynem relativizálják az elvtársivadékok...

Az elmúlt órák két halálos áldozata (Fotó: Máán)

Az önvédelem további áldozata (Fotó: Máán)
A másfél nappal ezelőtt megindított izraeli szárazföldi agresszió folyamán csak tegnap, pénteken este 26 palesztint gyilkoltak meg az izraeli betolakodók a Gázai övezetben, ami azt is jelenti, hogy tegnap hajnaltól fogva pénteken összesen 63 halálos áldozatot (sahíd) követelt a cionista gyilkolászás. A tizenegy napja tartó Szilárd sziklafok-hadműveletnek e sorok írásakor már 316 halálos és közel 2500 sebesült áldozata van a palesztinok körében - jelentette a betlehemi központú Má'án Palesztin Hírügynökség Ásráf el-Kidrának, a Gázai övezetbeli Egészségügyi Minisztérium szóvivőjének közlésére hivatkozva.

Muhámmád Ábu Muszállám holtteste Béjt Lahijában (Fotó: Máán)

Sebesült izraeli katonát mentenek (Fotó: Kudsz el-Ihbárijjá)
A Hamász facebookos hírszolgálata most jelenti, hogy palesztin harcosok röviddel ezelőtt a Gázai övezet területéről Eskol izraeli település környékén behatoltak izraeli területre, ahol jelenleg tűzharcot vívnak az izraeli katonákkal. Korábban, még tegnap a behatoló izraeli katonák és a Hamász harcosai között a határvidéken kialakult harc folyamán a Hamász agyonlőtt egy 22 éves izraeli katonát, hetet pedig megsebesített.
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info
Frissítés: Több mint 300 palesztin halott után megszólalt Obama: Izraelnek joga van az önvédelemre
Az Egyesült Államok elnöke elismerte, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre, de felhívta a figyelmet, hogy könnyen eszkalálódhat a helyzet. Már több mint háromszáz palesztin halálos áldozata van a tizenkét napja tartó gázai konfliktusnak – közölték szombaton gázai egészségügyi források.
Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke pénteken beszélt Benjámín Netanjáhú izraeli elnökkel. Beszélgetésük során elismerte, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, de aggodalmát is fejezte ki egyben a halottak nagy száma miatt – írta a BBC.
Az AFP hírügynökség 307 halálos áldozatról számolt be, míg az EFE hírügynökség 311 halottról adott hírt. Az EFE szerint az izraeli szárazföldi offenzíva első 24 órájában mintegy 70 palesztin vesztette életét.
A palesztinok szerint a halálos áldozatok 80 százaléka civil, köztük sok a nő és gyerek. Több olyan támadásról adtak hírt, amely során egész családokkal végeztek izraeli lövedékek. Korábban az ENSZ azt közölte, hogy az áldozatok háromnegyede polgári lakos, nem hadviselő fél volt.

Izrael vitatja a palesztinok által közölt számokat, és azzal vádolja a Gázát uraló Hamász radikális palesztin szervezetet, hogy az élő pajzsként használja a polgári lakosságot.
Izrael csütörtök este indított szárazföldi akciót a Gázai övezetben, miután a palesztin fegyveresek elutasítottak egy egyiptomi tűzszüneti javaslatot, és nem hagytak fel az Izrael elleni rakétatámadásokkal. Az izraeli erők szerint a támadások célja a Hamász Izraelbe vezető alagútjainak felszámolása.
A Hamász a konfliktus kiújulása óta több mint ezer rakétát lőtt ki Izraelre. Eddig egy izraeli katona és egy civil vesztette életét a támadásokban. A 20 éves Eitan Barak feltehetőleg baráti tűzben veszítette életét – írja a Haaretz.
Az izraeli hadsereg közlése szerint a pénteki napon 240 palesztin célpontot támadtak földről, vízről és levegőből. Az éjszaka folyamán három izraeli katona sérült meg, közülük egy súlyosan. Emellett az izraeli hadsereg 13 gázai alagutat is feltárt. „Tudjuk, hogy a Hamász terroristái a föld alatt tevékenykednek, ott fogunk szembeszállni velük” – írta az izraeli hadsereg a Twitteren.
Szombaton a térségbe utazik Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy elősegítse a gázai konfliktus rendezését Izrael és a Hamász között.
(MTI nyomán)
2. frissítés: Palesztin tűzszüneti javaslat: vajon hitelesen tudósít-e erről a cionista nyugati sajtó?
A gázai palesztin ellenálló csoportok közzétették tűzszünetre vonatkozó javaslatukat. A nyugati média alighanem elhallgatja vagy eltorzítja majd a kezdeményezést, két okból is. Az egyik ok az, hogy továbbra is úgy tűnjön, mintha Izrael lenne a békét akaró, a palesztinok pedig a további öldöklésre vágyó fél. A másik ok pedig, hogy a palesztin tűzszüneti javaslat pontjainak közzététele megcáfolná a cionista hazugságokat, és világossá tenné, hogy miért harcolnak a palesztinok.
A palesztin szervezetek tűzszüneti javaslatait Katar és Törökország közvetítésével juttatták el az Egyesült Államok kormányához. Washington pedig továbbítja a javaslatot Tel Avivba.
Íme, a palesztin tűzszüneti kezdeményezés legfontosabb pontjai:
1. Az ellenségeskedések azonnali beszüntetése
2. Minden katonai akció leállítása
3. A Gázai övezet blokádjának teljes feloldása, a határátkelők megnyitása, az emberek és áruk szabad mozgásának biztosítása, az élelmiszerek, ipari termékek, üzemanyag, építőanyagok szállításának lehetővé tétele, a Gázai övezet partjainál a halászati zóna kiterjesztése 12 mérföldre. (Az elmúlt években ugyanis Izrael ellehetetlenítette a palesztin halászok tevékenységét.)
4. A 2011. október 1-jei fogolycsere-megállapodás elveinek betartása egyiptomi közvetítéssel, a 2014. június 12-e óta letartóztatott palesztinok szabadon engedése, az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok helyzetének javítása, valamint a bezárt palesztin közintézmények újbóli megnyitása.
A palesztin ellenállás a tűzszünet végrehajtását az USA ellenőrzése mellett képzeli el.
Perge Ottó - Kuruc.info
Kapcsolódó: