A svájciak többsége támogatja a burka, az egész testet elfedő muzulmán lepel nyilvános helyen való viselésének betiltását - derült ki a SonntagsBlick című hetilapban vasárnap közölt felmérésből.
A közvélemény-kutatásba bevont 1019 ember 62 százaléka szeretné a viselet betiltását az alpesi ország területén. Harminckét százaléka ellenezte, míg hat százaléka tartózkodott a véleménynyilvánítástól.
A hetilap kiemelte, hogy a betiltás minden korosztályban, és az ország minden régiójában többséget szerzett. Még Svájc francia ajkú régiójában is, amely az MTI megfogalmazása szerint "különösen nyitott a világra", a megkérdezettek 60 százaléka a betiltásra voksolt. Legfőképpen az idősek támogatták a felvetést, 67 százalékuk helyeselte, míg a fiatalabbak körében sajnos csupán 54 százaléknyian vélekedtek így.
Tavaly a dél-svájci Ticino (Tessin) kantonban a lakosság 65 százaléka a burka nyilvános helyen való viselése ellen foglalt állást egy népszavazáson. A mohamedán nők ugyanakkor viselhetik a burkát és a nikábot (az arcot eltakaró kendőt) a vallási helyeken.
A szövetségi törvényhozásnak még jóvá kell hagynia a ticinói alkotmány módosítását. A szövetségi kormány ugyanakkor az ügy kedvező elbírálását kérte a parlamenttől, és hangsúlyozta, hogy a burka viselésének ticinói tilalma nem sérti a szövetségi törvényeket.
(MTI nyomán)