Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Világóra című műsorában nyilatkozott a párizsi Charlie Hebdo című „szatirikus” lapot ért iszlamista támadásról és annak lehetséges okairól, a francia külpolitika visszatetsző megnyilvánulásairól. Nógrádi olyasmit mondott, amivel valószínűleg nem nyerte meg a sajtószabadságért ajvékoló hazai antifa, szoclib, (a magyarok számlájára) idegenszerető díszes társulat rokonszenvét. A nyilatkozatban igen sok a magyarországi vonatkozású áthallás. Akinek van jó füle, meghallja.
Zoom
A Charlie Hebdo szentháromságot gyalázó címoldala
A párizsi terrortámadás okairól is muszáj beszélni, mondta elöljáróban a Kossuth Rádió Világóra című műsorában Nógrádi György kül- és biztonságpolitikai szakértő, a Corvinus Egyetem professzora Járai Judit műsorvezetőnek, majd emlékeztetett: a francia politikai élet vezetői már a múltban is kérték a Charlie Hebdo szerkesztőségét, hogy ne jelentessék meg az egyszerre három világvallás hívőit sértő gúnyrajzokat. A lap keresztényellenes rajzai és szöveges publikációi sokszor annyira durvák és gátlástalanok voltak, hogy a francia katolikus egyház többször is feljelentette a szerkesztőséget, mondta Nógrádi, majd politikai érdekességként megjegyezte, hogy a Charlie Hebdót megtámadó egyik fegyveres a Basár el-Ászád elnök ellen harcoló - nyugati támogatást élvező - erők által ellenőrzött szíriai területeken kapott katonai kiképzést. "Ha ez így van, az szörnyű következményekkel járhat, hiszen a szíriai ellenzék jelentős része a Nyugat pénzén szervezte a katonai akcióit, s ezért ebből a támadásból Basár el-Ászád szíriai elnök jöhet ki sikeresen."
Zoom
A lap és a "sajtószabadság" hazai védelmezői
Franciaországnak a történtek után alaposan át kell gondolnia, értékelnie az eddig folytatott politikáját, véli a szakértő. Párizsnak választ kell adnia például arra, mennyire volt célszerű az arab világ irányába folytatott politikája, mennyire volt helyes az, hogy francia harci repülők bombázták Líbiát még mielőtt erre az ENSZ felhatalmazást adott volna? Célszerű volt-e előre bejelenteni, hogy Franciaország szívesen részt vesz a Szíria (Basár el-Ászád elnök) elleni háborúban? - tette föl a megválaszolandó kérdéseket Nógrádi György.
Zoom
Németek tüntetnek a Nyugat eliszlámosítása ellen
A szakértő ezután arról is beszélt, amiért eddig másokat tüstént lenáciztak, lenyilasoztak: Európának nincs szüksége ilyen nagy számú bevándorlóra, mert erre a jelenségre Európa államai nemzeti és nem pedig egységes, tehát uniós választ adnak, szögezte le a megkérdezett szakértő, majd olyan példát említett, amelynek magyarországi áthallása egyértelmű: "Svédországban a lakosság négy százalékát kitevő muszlim lakosság követi el a bűnesetek 77 százalékát, s az egykori NDK területén levő Szászországban megalakult PEGIDA (Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes = Európai Hazafiak a Nyugat Eliszlámosítása Ellen - H. J.) szervezet támogatói iszlámmentes Európát követelnek, miközben Szászországban a muszlim lakosság aránya csak 0,1 százalék."
Zoom
"Honvédelem eliszlámosítás helyett" - hirdetik német hazafiak a jobb oldali táblán
A Charlie Hebdo nevű „szatirikus” lap provokálta a világot, s ezért föl kell tenni a kérdést: létezik-e olyan mérvű sajtószabadság, amilyet ez az újság megkövetel magának? Nógrádi szerint sem létezik, s egyúttal emlékeztetett rá, hogy a támadás előtt néhány nappal maga a francia államelnök is elhatárolódott a Charlie Hebdo stílusától, míg a német sajtó nem volt hajlandó másodközlésben leközölni a világvallásokat sértegető karikatúrákat.
A franciák közel- és távolabbi múltbeli gaztetteit a magyarok is jól ismerik (H. J.), s Nógrádi szerint az arabok sem felejtenek. "Franciaország neokolonialista (meg a korábbi gyarmatosítást is - H. J.) folytatott az arab világ irányába, amellyel a franciák kivívták ennek a térségnek az ellenszenvét", jegyezte meg, majd visszatért a korábbi kérdésére: Európának választ kell adnia, szüksége van-e a kontinensnek ennyi képzetlen harmadik világbeli menekültre? Egyértelmű válaszom erre az, hogy nincs szüksége, mert a ma hozzánk érkező (vágás) harmadik, negyedik generációs menekültek nem tudnak, nem akarnak integrálódni, s ezért rendkívül komoly problémákat okoznak", mondta Nógrádi, majd így folytatta: "Az Európába érkezők, mert képzetlenek, nem tudják a nyelvet, nem integrálódnak, s ezért a társadalmi beágyazottságuk gyenge. Németországban a lakosság egynegyede már nem német származású. Az általános iskolát Nyugat-Európában a harmadik világból érkezettek jelentős része nem végzi el, az érettségi vizsgákat pedig csak a töredékük teszi le" - emlékeztetett Nógrádi György.
A biztonság- és külpolitikai szakértő egyébként helyén való nyilatkozatának tehát igen nagy a magyarországi viszonyokat is tükröző áthallása, ezért kíváncsian várjuk, hogy ezúttal elhatárolódnak-e a megélhetési, hivatásos, rikárdozó rikácsolók.
Hering J. - Kuruc.info
Frissítés: A teljes, tanulságos beszélgetés hanganyaga meghallgathó nálunk is