Miután a katolikus egyházfő a Rómában bemutatott vasárnapi miséjén a huszadik század első népirtásának nevezte az örmények elleni száz évvel ezelőtti török vérengzést, Törökország visszahívta szentszéki nagykövetét.
Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden határozottan elítélte Ferenc pápának az örmény népirtásról mondott szavait.
A török államfő - aki személyesen most először reagált a pápa szavaira - "gyűlölet és alaptalan állítások" terjesztésével vádolta meg a katolikus egyházfőt, majd arra figyelmeztette Ferenc pápát, hogy ne kövessen el még egyszer ilyen "hibát". "Ha a politikusok és az egyházi vezetők végzik a történészek munkáját, az nem tényekhez, hanem tébolyhoz fog vezetni" - jelentette ki Erdogan.
Száz évvel ezelőtt, 1915. április 24-én az akkori ifjútörök kormány elrendelte több százezer, az orosz ellenséggel való kollaborálással vádolt örmény Szíriába való deportálását. Örmény álláspont szerint e naptól kezdve 1917-ig összesen 1,5 millió örmény esett üldöztetések és deportálások áldozatául. Törökország jóval kisebbre, 300 ezer és 500 ezer közé teszi ezt az áldozatok számát, és éhínséggel párosuló polgárháborús konfliktusnak tartja az akkor történteket.
Az országot 2002 óta irányító Igazság és Fejlődés Pártját (AKP) alapító Recep Tayyip Erdogan tavaly - akkor még miniszterelnökként - a hivatalos Törökország részéről elsőként fejezte ki együttérzését az örmény néppel. Abban a közleményében Erdogan elismerte ugyan, hogy a népcsoport tagjainak deportálása "embertelen következményekkel" járt, azonban nem használta a népirtás kifejezést.
A történteket több mint húsz ország ismeri el népirtásként, köztük Franciaország, Németország, Svédország, Kanada és Olaszország.
(MTI nyomán)