Joseph Blatter elnök csütörtökön összehívta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hat konföderációjának vezetőjét.
A szervezet sürgősségi bizottsága a legritkább esetben ülésezik, ráadásul két konföderáció eredeti delegáltja nem lehetett ott az ülésen, ugyanis az Észak- és Közép-Amerikát tömörítő CONCACAF kajmán-szigeteki elnöke, Jeffrey Webb, illetve a dél-amerikai szövetség elsőszámú vezetője, az uruguayi Eugenio Figueredo is a szerdán letartóztatott hét FIFA-tisztviselő között van.
Delia Fischer, a FIFA szóvivője azt közölte, hogy Blatter "a kialakult helyzetről tárgyalt" a jelenlévőkkel.
Az afrikai szövetség eközben egy közleményt adott ki, melyben továbbra is ellenzi a péntekre tervezett elnökválasztás elhalasztását a FIFA csütörtökön kezdődő tisztújító kongresszusán, egyúttal támogatásáról biztosította az ötödik ciklusáért induló Blattert. Nem sokkal később az ázsiai szövetség is hasonló közleményt adott ki.
A FIFA európai konföderációjának (UEFA) több tagja is azt mondta: a korábbi ötlettel ellentétben nem bojkottálják a kongresszust, de Ali bin al-Husszein jordán hercegre fognak szavazni.
A BBC azt írja: a brit miniszterelnök lemondásra szólította fel Blattert, az orosz elnök ezzel szemben támogatja a FIFA elnökét.
(MTI)