Egy klinikai pszichológus szerint a Grazban emberek közé hajtó, három ember halálát és többek súlyos sérülését okozó férfi előre eltervezte tettét, és sokkal valószínűbb, hogy pszichopata volt, mint az, hogy depressziós, vagy skizofrén lett volna. A 26 éves Alen Rizvanović Boszniából érkezett, mint "nagy formátumú" bevándorló, de aki ezt szóvá merte tenni, annak betörik a fejét.
A jelek arra utalnak, hogy előre megfontolt szándékkal követte el tettét az a 26 éves férfi, aki terepjáróval száguldozott és járókelők közé hajtott szombaton az ausztriai Graz belvárosában - mondta vasárnap Salvatore Giacomuzzi klinikai pszichológus az APA osztrák hírügynökségnek. Az ámokfutás következtében legalább hárman meghaltak és 34-en megsérültek.
Zoom
A pszichopata a kétharmadrészt bosnyákok által lakott Bihácson (Bihac) született, Bosznia-Hercegovinában. Az ottani hatóságok szerint rendelkezett boszniai útlevéllel is. A cselekmény elkövetésekor nem volt alkohol vagy drog befolyása alatt.
Ausztriát megrázta a szombati tragédia, Grazban órákkal az ámokfutó tettét követően is üresek voltak az utcák. A belváros több pontján virágokat és gyertyákat helyeztek el az áldozatok emlékére. A sérültek közül három felnőtt vasárnap is válságos állapotban volt, és két gyermeket továbbra is a stájerországi tartományi kórház intenzív osztályán ápolnak.
Zoom
Sokat elárul az osztrák állapotokról, hogy a pszichopata egyik áldozata is hozzá hasonló lehetett (a képen szereplő pár férfi tagja életét vesztette, a nő kómában van)
Giacomuzzi szerint előre megfontolt szándékosságot feltételez "önmagában az a tény, hogy a férfi célzottan nekihajtott a gyalogosoknak, üldözte őket, majd újra és újra elütötte az embereket. Úgy vélte, az ámokfutó viselkedése arra utal, hogy nem skizofréniáról vagy depresszióról van szó, mivel az ilyen esetekben a beteg inkább visszahúzódik.
Az innsbrucki szakértő hozzátette, jelenleg csupán az eddig ismert részletek alapján lehet következtetéseket levonni az ámokfutó személyiségéről. Eszerint a boszniai származású, osztrák állampolgárságú gépjárművezető már korábban is tanúsított "erőszakos viselkedést". A házas, kétgyerekes férfit május 28-án házastársi erőszak miatt kiutasították otthonából.
Zoom
Giacomuzzi azt mondta, a férfi ezek után nem fordulhatott családjához, és mindezek alapján tette egyfajta pszichopata jegyeket felmutató, narcisztikus személyiségzavarból táplálkozó, erőszakos kitörésnek tűnik.
A szakember hozzátette, hogy egy hasonló ámokfutást alig lehet megakadályozni. "Ha valaki korábban nem tűnt fel a büntetőjogi rendszerben, önmagában egy kiutasítás a közös családi lakásból kevés ahhoz, hogy a hatóságok megelőző lépéseket tegyenek" - jegyezte meg Giacomuzzi.
Zoom
Az ámokfutót szombaton őrizetbe vették a rendőrök, elfogásakor nem mutatott ellenállást. Elmeállapotára tekintettel mindeddig nem hallgatták ki, vasárnap újabb kísérletet tesznek - közölte Christian Kroschl államügyészségi szóvivő.
Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter vasárnap felkereste a tragédia helyszínét. "Graz belvárosa olyan, mint egy nyílt seb" - jegyezte meg felindultan a tárcavezető. Heinz Fischer osztrák elnök úgy nyilatkozott, hogy "mélyen sokkolta az őrült cselekedet".
Zoom
Graz városa a www.graz.at internetes oldalon elérhetővé tett egy felületet, amelyen keresztül bárki részvétét nyilváníthatja az áldozatok családtagjainak. Az online "könyvbe" eddig több mint 20 500 bejegyzés érkezett.
Az osztrák származású színész, Arnold Schwarzenegger vasárnap a dpa német hírügynökségnek így nyilatkozott: "ami tegnap Grazban történt, elmondhatatlanul szomorú, hiszen emberek vesztették életüket vagy sérültek meg". Úgy vélte, mindenkinek össze kellene fognia, hogy a pszichológiai betegségek mielőbb, hatékonyan felismerhetővé válhassanak.
Zoom
A közösségi oldalakon az öngyűlölők részéről heves bírálatokat váltott ki Heinz-Christian Strache, a "szélsőjobboldali" Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, aki szombaton felhívta a figyelmet az elkövető boszniai származására, és úgy vélte, a vallási motivációt sem lehet elvetni.
A rendőrség szombaton kizárta a politikai, a vallási és egyéb szélsőséges indíték vagy a terrorizmus lehetőségét.
(MTI - Bild.de - Telegraph - LiveLeak nyomán)