Az osztrák főváros 27 millió eurót fizet évente azért, hogy a muszlim óvodák a német nyelv tanulásának mellőzésével, szalafista háttérrel, a dzsihádot támogató könyvek felhasználásával (is) egy társadalmon kívüli közösséget neveljenek.
Zoom
Óriási botrány rázza a napokban Ausztriát, de legfőképpen annak fővárosát. Ednan Aslan, a Bécsi Egyetem Iszlám Intézetének professzora készített egy tanulmányt, amelyet a napokban publikáltak, és amelyből drámai információk derültek ki az ausztriai, elsősorban bécsi muszlim óvodákkal kapcsolatban. Sebastian Kurz, a külügyekért és integrációért felelős osztrák miniszter azonnal bezáratná a társadalomtól elzárt óvodákat.
Még ők háborodnak fel
Megszólalt az ügyben az ausztriai Iszlám Hitközség elnöke, Fuat Sanac is. Az osztrák televízióban felháborodottan nyilatkozta, hogy a muszlim óvodák működését felmérő tanulmány "embertelen és antidemokratikus" – idézte a Kronen Zeitung.
"Személyes tapasztalatáról beszámolva" elmondta, hogy az általa meglátogatott óvodákban igenis németül beszéltek a gyerekek, "kivéve, amikor imákra vagy a Korán megismerésére kerül sor". Kérdés, természetesen, hogy mi egyébbel foglalkoznak az óvodákban, mert a tanulmány szerint e két tevékenység tölti be a gyerekek napjait.
A tanulmányban felvetett vádat, miszerint az óvodák szalafista háttérrel rendelkeznek, nevetségesnek minősítette. Ezen kívül problematikusnak tartotta, hogy – mivel Sebastian Kurz külügy- és integrációs miniszter csak rövid időt adott a tanulmány elkészítésére – az egyetem emberei csak 5-6 óvodát látogattak meg. Bécsben egyébként 150 muszlim óvoda működik, ahol mintegy 10 000 gyermekkel foglalkoznak.
A Krone.at cikkében már egészen másféle nyilatkozatot tett Sonja Wehsely, Bécs – a szocialista SPÖ által delegált – egészségügyért és szociális kérdésekért felelős városi tanácsosa, aki korábban még Kurz minisztert vádolta a kialakult helyzet miatt. Most azt mondja, hogy nem hagyják figyelmen kívül a tanulmányban leírtakat. A konkrét panaszokat mind külön ki fogják vizsgálni, amennyiben a mostani ellenőrzések nem elegendőek – mondta a tanácsos asszony. Szavai persze azt is rejtik, hogy vagy lesz vizsgálat, vagy nem.
Az adófizetők pénzéből építik a no-go zónát
Ha valakiben kétségek ébredtek volna, hogy a bécsi muszlim óvodák magán intézmények lennének, a Kronen Zeitung ezeket eloszlatja. Bécs városa minden óvodai helyet havi 226, azaz évi 2712 euróval támogat. Az osztrák főváros tehát 27 millió eurót fizet évente azért, hogy az óvodák – az egyetemi tanulmány szerint – a német nyelv tanulásának mellőzésével, szalafista háttérrel, a dzsihádot támogató könyvek felhasználásával (is) egy társadalmon kívüli közösséget neveljenek.
Egyre több lesz a Molenbeek
Elég drága befektetés gyökerében elvágni a muszlimok esetleges integrációjának még az esélyét is. De nem biztos, hogy csodálkozni kell ezen. Bécsnek már évtizedek óta balliberális városvezetése van, és hasonló helyzetet több helyen is kifejlesztettek a bevándorláspárti politikusok. A legsúlyosabb példa a brüsszeli Molenbeek kerület, amelyet az évtizedeken át szorgalmazott, a muszlimok letelepedését támogató program létrehozta az európai terrorizmus melegágyát.
Philippe Moureaux, Molenbeek volt szocialista polgármestere (a korai 80-as években a belga szövetségi kormány bel- és igazságügyi minisztere is volt) 18 éven át irányította a kerületet és az említett programot. Egész Európa „hálával” tartozik neki ezért.
(Magyar Idők nyomán)