Az olajtermelés január 11-ikei szinten történő befagyasztásáról született megállapodás a két legnagyobb olajtermelő, Szaúd-Arábia és Oroszország, valamint Katar és Venezuela energiaügyi minisztereinek Dohában tartott megbeszélésén - jelentette be a katari energiaügyi miniszter. A termelésbefagyasztás azonban csak akkor lép életbe, ha mások is csatlakoznak hozzá - szögezte le az orosz energiaügyi miniszter.
Reggel még csak találgatások voltak arról, miről tárgyal Oroszország és Szaúd-Arábia. A piaci szereplőknek igazuk lett, valóban az olajkitermelés visszafogásáról beszéltek. Ez azért szükséges lépés, mert a túltermelés miatti alacsony olajár országok teljes gazdaságát rengette meg.
A négy ország megállapodott, hogy befagyasztja az olajtermelés szintjét, és felszólította a többi olajtermelőt, hogy kövessék példájukat. A szaúdi olajügyi miniszter annak a reményének adott hangot, hogy a megállapodáshoz valamennyi OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelő csatlakozik. A dohai megállapodás betartását Katar ellenőrzi majd.
A venezuelai olajügyi miniszter a megbeszélések után bejelentette, hogy a katari találkozó résztvevői szerdán Teheránban egyeztetnek az iráni és az iraki olajügyi miniszterrel. Irán támogatásának a megszerzése különösen nehéz lesz, mivel alig néhány hete oldották fel a Teheránnal szembeni nemzetközi olajszankciót, és az ország most épp növeli termelését és bővíti exportját, hogy visszaszerezze azt a piaci részesedést, ami jórészt elveszett a szankciók három éve alatt.
Az OPEC januári termelése napi 32,33 millió hordó volt, napi 131 ezer hordóval múlta felül a decemberit és jócskán meghaladta az  olajszervezet napi 30 milliós termelési kvótáját. Januárban az orosz olajtermelés rekordszintű volt, napi 10,88 millió hordó, ami 1,5 százalékkal haladta meg a decemberit.
Percekkel a katari megállapodás bejelentés előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,52 dollár (4,57 százalék) emelkedéssel 34,92 dolláron állt. Néhány perccel később azonban a nyereség 37 centre zsugorodott és így a Brentet 33,76 dolláron jegyezték. Röviddel 11.15 óra előtt a Brent ára 67 cent emelkedéssel 34,06 dolláron volt, nagyjából fél órája ezen a szinten áll.
A napon belüli nyereségcsökkenés oka valószínűleg azzal függ össze, hogy a találkozótól a piac a termelés csökkentését várta.
(MTI)