Megállítottuk Trumpot! - skandálta a republikánus elnökjelölt-aspiráns ellentábora az Illinoisi Egyetemen, miután összeverekedtek Trump támogatóival, és a rendezvényt le kellett mondani.
Trump több ezer híve mellett rengeteg ellenzője is összegyűlt péntek este a kampányrendezvény helyszínén, Chicagóban, az Illinoisi Egyetemen. Még mielőtt Trump megérkezett volna, a két tábor először csak üvöltözött egymásnak, lóbálták a tábláikat, aztán többen egymásnak estek, és hatalmas verekedés volt.
Körülbelül fél óráig tartott a harc a két tábor között, mikor megjelent a pódiumon Trump egyik kampányszervezője és bejelentette, hogy biztonsági okok miatt elnapolják a rendezvényt. A rendőrség is beavatkozott már ekkorra és oszlatni kezdte a tömeget. Elkeseredettségében a Trumpot támogató tömeg azt kezdte kiabálni, hogy "we want Trump, we want Trump" ('Trumpot akarjuk, Trumpot akarjuk!')
A főleg négerekből és latinókból álló, Trump ellen tüntető tömeg győzelemnek fogta fel, és azt skandálták, hogy "we stopped Trump, we stopped Trump:
A tüntető tábor elsősorban "rasszizmussal" és "kirekesztéssel" vádolja Donald Trumpot. A chicagói rendőrség szóvivője, Anthony Guglielmi azt mondta az újságíróknak, hogy a rendőrségre nem érkeztek jelentések sérülésekről és nem tartóztattak le senkit. Ehhez képest a CNN-en is több ökölharcról számoltak be.
Donald Trump az MSNBC televíziónak nyilatkozott az esetről. Azt mondta, elítéli az erőszakot, és ami történt, az magáról a társadalomról jelez valamit. Donald Trump rendezvényein az elmúlt napokban többször is felszínre tört az elégedetlenség és a rasszista felhangokkal tűzdelt feszültség. Csütörtökön az egyik kampánygyűlésen letartóztattak egy Trump-párti férfit, mert belerúgott egy négerbe, aki Trump ellen tüntetett a nagygyűlésen.
Donald Trumpot még pénteken támogatásáról biztosította korábbi vetélytársa, Ben Carson sebészprofesszor. Carson a múlt héten szállt ki az elnökjelöltségért folyó küzdelemből. Azt mondta, Trumpnak van esze, és bár a kampányban harcias, nemegyszer durva is volt, de az amerikaiaknak módjuk lesz megismerni őt a kedvesebb oldaláról is - írja az MTI.
A CNN-nek több Trump ellen tüntető is nyilatkozott. A 25 éves Maria Hernandez azt mondta, "azért tüntetek, mert fekete vagyok és mexikói, és nem tudom, hogy Trump majd hova akar engem deportálni. Itt, Chicagóban minden nap szembesülnöm kell a rasszizmussal, és már elegem lett."
Frissítés: Sebesültek és letartóztatások is voltak a provokáció kapcsán - Trump pártbéli ellenfelei gyorsan el is határolódtak
A rendőrség korábbi információival ellentétben Donald Trump chicagói kampányrendezvényén mégis voltak sebesültek és letartóztatások. A rendezvényt Chicagóban tartották volna, de Trump hívei és ellenfelei összecsaptak, ezért a republikánus elnökjelölt-aspiráns elnapolta a nagygyűlést. Két republikánus elnökjelölt-aspiráns jelezte: lehetséges, hogy nem támogatják Trump elnökjelöltségét.
A chicagói Illinois Egyetemen tervezett kampánygyűlésen több száz, Trump-ellenes tüntető jelent meg, és összecsapott az elnökjelölt-aspiráns híveivel. Donald Trump kampányának felelőse lemondta és elnapolta a rendezvényt, maga Trump pedig az MSNBC televíziónak pénteken este adott interjújában elítélte az erőszakot, a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában pedig elhárított minden felelősséget a történtekért. Szombat reggelre kiderült, hogy az összecsapásokban két rendőr megsérült, és öt tüntetőt letartóztattak.
Zoom
Az amerikai politikai élet élénken reagált az eseményekre. Két republikánus elnökjelölt-aspiráns - Marco Rubio, floridai szenátor és John Kasich ohiói kormányzó - szombaton jelezte, fontolóra veszi Donald Trump elnökjelöltségének támogatását, ha a párt őt jelölné a novemberi választásra. Rubio szombat reggeli sajtókonferenciáján azt mondta: rendkívül elszomorítja az, ami történt, félelmet is kelt, és bár ő tartja magát korábbi álláspontjához, miszerint bárki lesz is a republikánusok elnökjelöltje, támogatja majd. Ezt azonban - mint fogalmazott - "nap mint nap egyre nehezebb betartani".
Kasich pedig Cincinnatiban kampányolva azt fejtegette, hogy a Trump teremtette "mérgezett környezetben különösen nehéz támogatni őt". Majd hozzátette: "Mi jobbak vagyunk ennél". Az ohioi politikus közleményt is kiadott, és ebben szó szerint úgy fogalmazott: "A megosztó politika magvai, amelyeket Trump a kampányban eddig elvetett, kikeltek, és a gyümölcsük undorító".
A Fox News csütörtöki híre szerint Soros György 15 millió dollárral tömött ki egy latinó politikai akciócsoportot (PAC), hogy mozgósítsák a "tesókat" Donald Trump ellen. A jelek szerint ismét sikeres az örök felforgatók tevékenysége.
Mind Rubio, mind Kasich korábban elkötelezte magát, hogy amennyiben a Republikánus Párt elnökjelöltje Donald Trump lesz, feltétlenül támogatják majd, függetlenül attól, hogy vannak fenntartásaik alkalmasságával kapcsolatban.
Trumpot tette felelőssé a történtekért a harmadik, még mindig versenyben lévő elnökjelölt-aspiráns, Ted Cruz, texasi szenátor is. "Ő az egyetlen az elnökjelöltségért küzdők közül, akinek a rendezvényein elszabadul az erőszak. Nem ez volt az utolsó incidens... nekünk nem így kell politizálnunk" - fogalmazott a texasi szenátor.
Közben Trump szombaton Ohió állam két városában, Daytonban és Clevelandben, este pedig Missouriban kampányolt. Szombaton délelőtt miniblogjában azt írta: a chicagói tüntetők szervezett csoportokban érkeztek, és semmibe vették az amerikai alkotmány első kiegészítését. Ez az alkotmánykiegészítés garantálja a szólás-, és gyülekezésszabadságot. A New York-i üzletember még hozzátette: a Chicagóban történtek mozgósították Amerikát.
(Kuruc.info - MTI - Faktor nyomán)