Hosszú betegség után, életének 54. évében pénteken elhunyt Guido Westerwelle volt német külügyminiszter, a liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) egykori elnöke. Guido Westerwelle a nevét viselő alapítvány közleménye szerint leukémia betegségének következtében halt meg a kölni egyetemi klinikán.
Zoom
Guido Westerwelle 2001-től tíz évig volt az FDP elnöke. Vezetésével a párt a 2009-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson minden korábbinál jobb eredményt, 14,6 százalékot ért el, és koalícióra lépett a CDU/CSU "jobbközép" pártszövetséggel. Az Angela Merkel vezette "jobbközép-liberális" koalíciós kormányban a külügyminiszteri mellett az alkancellári tisztséget töltötte be.
Zoom
A párt a 2013-as Bundestag-választáson nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt - a szavazatok 4,8 százalékát szerezte meg -, és így 64 év után kiesett a parlamentből. Guido Westerwelle ezután visszavonult a politikából. Betegségére 2014-ben derült fény.
Westerwelle nyíltan kérkedett ferde hajlamaival. 2004. július 20-án, Angela Merkel 50. születésnapján "párjával", Michael Mronz kölni üzletemberrel jelent meg, és egyértelművé tette, hogy magánélete már nem tabu. Együtt jelentek meg a nyilvános rendezvényeken ezután, és "felvállalták egymást".
(MTI - HVG nyomán)
Korábban írtuk: