Kitűnő munkát végez a menekültválság kezelésében Angela Merkel német kancellár, a többi politikus példát vehetne róla, és támogathatná - mondta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy pénteki lapinterjúban.
A Bild című német lapban közölt interjúban a világszervezet vezetője kiemelte, hogy "dicséretre méltó Angela Merkel toleráns, nagyvonalú reakciója a menekültválságra" és "humánus politikai vezetői munkája", valamint Németország és polgárainak szolidaritása a "menekültekkel". Angela Merkel "nagyszerű kormányfőnek bizonyult" - mondta az ENSZ-főtitkár.
A háborúk és konfliktusok elől menekülő egyre több emberrel "emberséges és együttérző" módon kell bánni. "Falak építése, emberek diszkriminációja vagy visszaküldése nem válasz a problémára" - hangsúlyozta Ban Ki Mun.
A világszervezet nagy aggodalommal tapasztalja, hogy egyre csökken a "menekültek" támogatása, miközben számuk olyan magasságba emelkedik, amelyre nem számított senki. "Felszólítom a világ politikusait, hogy adjanak nagyvonalú támogatást ezeknek az embereknek. Ha nem támogatják őket, nem lesz olyan hely, ahol élhetnek" - mondta az ENSZ főtitkára.
Azzal kapcsolatban, hogy az idei az utolsó éve hivatalában, elmondta, hogy már elkezdődtek a megbeszélések a következő főtitkár megválasztásáról. Úgy vélte, sokan várják, hogy hét férfi után egy nő kerüljön a szervezet élére.
Arra a kérdésre, hogy Angela Merkel megfelelő lenne-e a pozícióra, azt mondta, nem kommentálhat egyes személyeket, és "a tagállamok nagyon bölcs döntést hoznak majd".
(MTI nyomán)