Klórgázzal töltött tüzérségi lövedékekkel lőtték az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet harcosai a kurd fegyveres erők, a pesmergák észak-iraki állásait - közölte hétfőn a Press-TV iráni hírcsatorna.
Kurd forrásokra hivatkozva a televízió azt jelentette, hogy a közelmúltban elkövetett támadás során három civil lakos életét vesztette, több százan pedig megsebesültek.
A Press-TV szerint több tucat pesmerga harcosnál légzési nehézségek léptek fel, őket az észak-iraki Kirkuk városának kórházaiba szállították.
Március 9-én a szélsőségesek vegyifegyver-támadást intéztek az észak-iraki Taza város ellen, három gyermek halálát okozva, 1500 embert pedig megsebesítve. Az akkori hírügynökségi jelentések szerint három óra leforgása alatt mintegy 45 rakétát lőttek Tazára, helyi biztonsági illetékesek szerint a támadás során ugyancsak klórgázt vetettek be az iszlamisták.
Irak területének mintegy harmada felett már közel két éve az Iszlám Állam gyakorol ellenőrzést. A nemzetközi katonai támogatás és a terroristák ellen a frontokon elért eredmények dacára - beleértve Ramádi 2015 decemberi felszabadítását is -, Bagdadnak eddig még nem sikerült megfordítania a helyzetet és megbirkóznia a terroristák jelentette fenyegetéssel.
(MTI)