Az indonéziai Aceh tartomány hatóságai arra készülnek, hogy pénteken kivontatnak egy motorcsónakot a nyílt tengerre, amelyben immár egy hete több mint 40 tamil férfi, nő és gyerek vesztegel.
A migránsok nagyjából egy hónapja vannak úton, és az ausztráliai Karácsony-szigetet szeretnék elérni.
Aceh tartomány vezetői nem engedték partra szállni a menedéket kereső embereket - akik között kilenc gyerek és egy várandós nő is van -, holott Jusuf Kalla indonéziai alelnök arra kérte a helyieket, hogy fogadják be őket.
Zoom
(Kép: EPA/HOTLI SIMANJUNTAK)
Csütörtökön hat nő megpróbálta elhagyni a sekély vízben veszteglő csónakot, mire a rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le.
“Nem engedtük partra szállni őket, mert úti céljuk nem Indonézia” – mutatott rá Frans Delian tartományi szóvivő. “Azt javasoltuk nekik, hogy Ausztrália helyett hazafelé vegyék útjukat.”
Az indonéziai bevándorlási minisztérium egy tisztségviselője szerint a migránsok Srí Lankáról érkeztek.
A hét vége óta a helyszínen tartózkodik a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) egy csoportja tolmáccsal és orvosokkal, de nem engedték őket a közelükbe.
Husein Hamidi helyi rendőrfőnök elmondta, hogy a migránsokat ellátták vízzel és élelemmel, illetve üzemanyagot is adtak nekik. Csónakjukat pénteken a dagály érkeztével kivontathatják a nyílt tengerre – tette hozzá.
A hajó szombaton állt le motorhiba miatt. A műszaki probléma kijavítása után a csónakot vasárnap egyszer már elvontatták a partok közeléből, de hétfőn újra visszatért, és utasai több üzemanyagot kértek az Aceh tartománybeli hatóságoktól.
(MTI nyomán)