A török hatóságok pénteken biztonsági okokra hivatkozva betiltották a júniusi isztambuli buzifelvonulásokat, miután egy nacionalista ifjúsági szervezet azzal fenyegetőzött, hogy mindent elkövet a két rendezvény megakadályozásáért.
Isztambul belvárosában most vasárnapra terveztek egy menetet a "transzneműek" támogatására, míg az idei "büszkeség parádét" egy héttel későbbre, június 26-ára hirdették meg.
Zoom
Tavaly is utcára merészkedtek...
A városi kormányzó hivatala közleményében a közbiztonság miatti aggodalmakra hivatkozva tiltotta be a felvonulásokat. A szervezők válaszul közölték, hogy jogi úton megtámadják a szerintük alkotmányellenes döntést. Az Evrensel című török lap aktivistákat idézett, akik a tiltás ellenére is fel akarnak vonulni.
Isztambulban szigorú biztonsági intézkedések vannak érvényben az elmúlt hónapok pokolgépes merényletei miatt. Ráadásul az egyik nacionalista ifjúsági csoport azzal fenyegetett, hogy meg fogja akadályozni a felvonulásokat.
Eltérően más muszlim államoktól Törökországban nem bűncselekmény a homoszexualitás, ugyanakkor a ferde hajlamúak elutasítása széles körben elterjedt. Az isztambuli buzifelvonulás 14 éves múltra tekint vissza, de tavaly már egyszer betiltották azzal az indokkal, hogy a muszlim böjti hónap, a ramadán idejére esett. Ennek ellenére is ezrek vonultak akkor utcára, de szerencsére a rendőrség vízágyukat és könnygázt vetett be az aberráltak ellen.
Zoom
...de szétkergették őket
Az idén tervezett provokációk is a ramadán idejére esnek.
Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa tavaly "megdöbbenésének adott hangot" a felvonulók elleni egészséges fellépés miatt.
(MTI korrigálva)