Az olasz média beszámolói szerint afrikai bevándorlók is a túlélők segítésére indultak pénteken Olaszország földrengés sújtotta középső részén.
“Segítenünk kell az itteni embereknek” – mondta a 20 éves Abdullah, aki a nyugat-afrikai Benin állampolgára. “Láttuk, hogy emberek haltak meg, és ez rossz érzéssel tölt el minket. Azért jöttünk, hogy megmutassuk, tiszteljük őket és méltóságukat” – tette hozzá a férfi, aki a természeti katasztrófa által súlyos károkat szenvedett Pescara del Tronto határában nyilatkozott a Reuters Televisionnek.
Abdullah több más afrikaival együtt egy 50 kilométerre lévő hostelből kerekedett fel és csatlakozott a bajba jutottakat támogató önkéntesekhez. A nagyjából 20 fős migránscsoport segített előkészíteni a terepet a sátrak felállításához, és részt vett egy terület megtisztításában, ahova helikopterek tudnak majd leszállni.
“Ez az ő ötletük volt. Akartak csinálni valamit, így mi segítettünk nekik ebben” – mondta Letizia Dellabarba, az afrikaiakat Pescara del Trontóba szállító Human Solidarity Group (GUS) jótékonysági szervezet egyik munkatársa.
Olaszország 2014 eleje óta több mint 420 ezer, főleg afrikai bevándorlót fogadott be, akik valamennyien a Földközi-tengeren keresztül érkeztek. A bevándorlási hullám rendszeresen politikai súrlódásokhoz vezet, néhány jobboldali párt azzal vádolja a kormányt, hogy nem tesz eleget az áradat megfékezéséért.
A bevándorlóellenes indulatok a mostani tragédia közepette sem csitulnak. A Libero című olasz jobboldali újság Bűnös állam felirat alatt két, egymás mellé rakott fényképet közölt címlapján, egyiken a földrengés áldozatai láthatók, miközben egy kosárlabdapályán a földön alszanak, a másikon pedig vigyorgó afrikai migránsok egy szálloda előtt, ahol a kormány elszállásolta őket.
Zoom
Dellabarba elmondta, hogy a hozzájuk csatlakozó bevándorlók muszlimok, és nagy részük Burkina Fasóból, Nigerből és Szenegálból érkezett. Mindannyian embercsempészek segítségével gumicsónakon jutottak el Olaszországba. Néhányan közülük börtönben volt Líbiában, mielőtt vállalkozott volna a kockázatos földközi-tengeri útra, amelynek során már több ezer migráns vesztette életét. A segélyszervezet munkatársa hozzátette, hogy a velük együttműködő csoport összes tagja Olaszországban keres menedéket.
(MTI)