Kétszer már megmérettetett, és eddig még nem tévedett az a mesterséges intelligencia, amelyik most Donald Trump elnökké választását jósolja.
Donald Trumpnak a közvélemény-kutatások szerint jelenleg nincs esélye a győzelemre, Hillary Clintonét viszont 82 százalékos valószínűséggel jósolja a Microsoft Bing (ez a szám két hete egyébként még 87 százalék volt).
Azonban – amint arról a CNBC is beszámolt – egy mesterségesintelligencia-rendszer egészen más eredményt jósol: szerinte Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Ami a dolgot különösen érdekessé teszi: a rendszer jóslata már bevált az előző három elnökválasztáson, azaz eddig egyszer sem tévedett, ráadásul 2004 óta egyre „okosabbá” vált.
A MogIA nevű, Indiában fejlesztett rendszer egyébként a Dzsungel könyvének Mauglijáról kapta a nevét, mert – ahogy a fejlesztője mondja – akárcsak Kipling hőse, MogIA is a környezetétől tanul. A rendszer 20 millió adatot elemez olyan forrásokból, mint a Facebook, a Twitter, a Google vagy a YouTube, hogy megállapítsa a felhasználók elkötelezettségét, ami kulcsfontosságú a választási győzelemhez. Az elmúlt időszak megmutatta, hogy mindig a nagyobb elkötelezettséget felmutató jelölt győzött.
És a Trump mögötti elkötelezettség messze magasabb, mint a Clinton mögötti, ráadásul jelenleg 25 százalékkal nagyobb, mint Obamáé volt 2008-ban, amikor először lett elnök. Igaz, azóta sokkal többen használják a közösségi médiumokat, és ez torzíthat a dolgon. Például attól, hogy valaki foglalkozik egy Twitter-üzenettel, egyáltalán nem biztos, hogy azt jelenti, egyetért a tartalmával, támogatja a tweetelőt.
Mivel már két hét sincs hátra az amerikai elnökválasztásig, hamarosan kiderül, ki lesz a Fehér Ház új lakója, és hogy vajon helyesen „gondolkozott-e” MogIA.
(HVG nyomán)