Tízezrek tüntettek szombaton Szöul belvárosában a botrányba keveredett Pak Gun Hje dél-koreai elnöknő távozását követelve.
A rendőrség 45 ezer fősre becsülte a dél-koreai fővárosban összegyűlt tömeget, míg a tüntetéseket szervezők szerint mintegy 200 ezren vonultak utcára.
Zoom
A rendőrség több tucat busszal és teherautóval zárta el az aktivisták útját a kormányzati épületek előtt és a biztonsági erők több ezer rohamfelszerelésbe öltözött tagja tartotta rajta szemét a tüntetőkön.
Az aktivisták transzparensekkel, gyertyákkal és színes táblákkal vonultak, amelyeken olyan feliratok voltak olvashatóak, mint “Pak Gun Hje távozz” és “Árnyékkormány árulása”. A tüntetők emellett hangosan követelték a dél-koreai államfő asszony lemondását.
Zoom
A mostani botrányt az robbantotta ki, hogy kiderült: Pak közeli barátnője, Csoj Szun Szil, bár soha semmilyen hivatalos pozíciót nem viselt, közkapcsolati és kommunikációs tanácsokat adott az elnöknek, beszédeket írt Paknak, kinevezésekbe szólhatott bele, bizalmas iratokhoz, államtitkokhoz férhetett hozzá, és a gyanú szerint közpénzeket sikkasztott.
Zoom
A szombati tüntetés nagyjából egy év óta a legnagyobb kormányellenes tiltakozás az ázsiai országban. Minderre azt követően került sor, hogy az előző nap Pak egy a televízióban közvetett beszédében bocsánatot kért és beleegyezését adta egy ellene induló vizsgálat lefolytatásához illetve kijelentette, hogy súlyos felelősség terheli a történtekért.
Zoom
Rendőr vezeti el a dél-koreai Habony Árpádot (korábbi felvétel)
Legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Pak népszerűsége 5 százalékra süllyedt, ami a legalacsonyabb érték az eddigi dél-koreai elnökök között azóta, hogy az ország több évtizednyi katonai diktatúrát követően az 1980-as években áttért a demokráciára.
(MTI nyomán)