Az e-korona bevezetését fontolgatja a skandináv ország jegybankja, ezzel pedig ők lennének az első olyan állam, mely a lakosság kezébe is virtuális pénzt ad.
A svéd nemzeti bank azt követően gondolkodott el a lehetőségen, hogy az elmúlt időszakban drasztikusan visszaesett a készpénz használata az országban. A forgalomban lévő érmék és bankjegyek mennyisége mintegy 40 százalékkal csökkent 2009 óta - mondta Cecilia Skingsley, a Riksbank kormányzóhelyettese a Financial Times-nak.
Hozzátette: egy digitális nemzeti valuta bevezetése legalább olyan forradalmi lépés lenne, mint a papírpénz 300 évvel ezelőtti megjelenése. Emellett olyan kérdéseket is meg kell válaszolni majd az úttörőknek, hogy mit jelentene egy ilyen lépés a monetáris politika és a pénzügyi stabilitás szempontjából.
A bankok egyébként már most is kapnak engedélyt a jegybankoktól virtuális pénz használatára, azonban ezt még egyetlen nemzet sem tette lehetővé a lakosság számára. Nekik meg kellett elégedni azzal, hogy vehettek olyan elektronikus termékeket, mint a Bitcoin, de ezek nem hivatalos fizetőeszközök, és nem áll mögöttük semmilyen állam vagy jegybank.
Skingsley megjegyezte: egyelőre az ötlet kidolgozásának kezdeti fázisában tartanak, és olyan kérdéseket vizsgálnak alaposabban, mint az e-korona követhetősége, átadási módszerei és a kamatokra gyakorolt hatás. Hozzátette: arra számítanak, hogy a digitális pénz nem leváltja, hanem inkább kiegészíti majd a hagyományos fizetőeszközök repertoárját.
(Pr7 - FT - BI)