Államfőt választ ma Ausztria, a megismételt második fordulóban két jelöltre lehet majd voksolni, és a felmérések szerint igen szoros küzdelem várható Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje és a függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellen között.
A választási kampány csaknem egy éve tart. Az első fordulót áprilisban rendezték, akkor hatan indultak a tisztségért. A legtöbb szavazatot Norbert Hofer és Alexander Van der Bellen szerezte meg. Mivel az első fordulóban senki nem kapta meg a szavazatok abszolút többségét, egy hónap múlva megtartották a második fordulót kettejük között. A szoros küzdelemben Van der Bellen mintegy 31 ezer szavazattal előzte meg ellenfelét.
A szabadságpárt azonban választási visszaélésekre hivatkozva jogi úton támadta meg az eredményt, amelyet az alkotmánybíróság jóváhagyott és elrendelte, hogy az egész országban meg kell ismételni a szavazást. Az osztrák választások történetében példa nélküli eljárásról volt szó.

A második megismételt forduló eredetileg kitűzött októberi időpontját azonban elhalasztották. Az indoklás szerint számos hibásan leragasztott választási boríték miatt nem lehetett volna a szavazást jogszerűen és kifogástalanul lebonyolítani. Így december 4-e előtt immár negyedszerre kezdték meg kampányukat a jelöltek.
A választás megismétlése 15 millió euró többletköltséget jelent a belügyminisztériumnak.
Az utóbbi hetek felmérései szerint kiélezett lesz a verseny, hiszen a két jelölt fej fej mellett halad, így a szakértők szerint teljesen nyitott a választás kimenetele.
A vasárnap tartandó választás azért is történelmi jelentőségű, hiszen a második köztársaság (1945 után) történetében először nem a két nagy párt, a jelenlegi kormánykoalíciót is alkotó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiból kerül ki az új elnök.
Az első tartományi részeredmények vasárnap 17 órától, már a végleges urnazárást követően várhatók. Előzetes eredmények estére lesznek. A levélszavazatokat hétfőn reggel kilenc órától számolják össze, így a végeredményt hétfő késő estig közlik.
Frissítés: Leadták voksukat az elnökjelöltek
Nagy médiaérdeklődés mellett már vasárnap délelőtt leadta szavazatát mindkét elnökjelölt az ausztriai államfőválasztás megismételt második fordulójában; győzelmi esélyeikről egyaránt óvatos optimizmussal nyilatkoztak.
Alexander Van der Bellen, a függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező liberális politikus feleségével együtt Bécs hatodik kerületében, Mariahilfben szavazott. A jelölt az ott megjelent újságíróknak arról beszélt, hogy a választási kampány nagyon érdekes, azonban igen fárasztó volt.
Hofer nem szavaztatna az Öxitről
Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje az őrvidéki Pinkafőn (Pinkafeld) szavazott. Hofer reményét fejezte ki, hogy ötven százalék feletti eredményt ér el. A jelölt a média képviselői előtt kijelentette, hogy nem akar népszavazást Ausztria Európai Unióból való kilépéséről. Meglátása szerint államfőként kiállna az EU mellett, amely “pozitív irányba” fejlődik. A választóhelyiség előtt arról is beszélt, hogy különbséget kellene tenni a menekültek és a bevándorlók között.
Christian Kern osztrák kancellár, szociáldemokrata politikus is szavazott délelőtt. Az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF) úgy nyilatkozott, hogy Van der Bellenre adta a voksát.
Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke is szavazott. Elmondása szerint bizakodó és reménykedő, azonban szoros eredményre számít.
Eva Glawischnig, a Zöldek elnöke a szavazása után arról beszélt, hogy az új államfő reményei szerint nem megoszt, hanem hidat épít majd. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a szavazás rendben lezajlik.
Ausztria legnyugatibb tartományában, Vorarlbergben 13 órakor zártak a szavazóhelységek. A Der Standard című osztrák lap helyi tudósítója szerint Bregenz belvárosában igen kevesen voksoltak, a város többi választókörzetében “átlagos” volt a részvétel. Az osztrák APA hírügynökség azt közölte, hogy a helyi beszámolók szerint sokan szavaztak a tartományban, a részvételi arány a májusban tartott második fordulónál magasabb lehet. Akkor a választásra jogosultak több mint 54 százaléka voksolt.
A beszámolók szerint Bécsben sokan szavaztak délelőtt. A májusi második fordulón az osztrák fővárosban majdnem 70 százalékos volt a részvétel.
Politikából kiábrándultak és bizalmatlanok
Az országos választási részvétel a tavaszi első fordulón 68,5 százalékos volt, a májusi második fordulón a választásra jogosultak mintegy 72 százaléka voksolt. A szakértők azt várják, hogy vasárnap ennél kevesebben fognak az urnák elé járulni, mivel a csaknem egy éven át tartó választási kampány miatt az embereket nehezebb mozgósítani, kiábrándultak a politikából és bizalmatlanok lettek.
A tartományokban eltérő időpontban tartanak nyitva a szavazóhelyek. A hivatalos urnazárást követően délután 17 órakor ér véget a választás, a közvélemény-kutatók első becslései ekkorra várhatók. Előzetes eredmények este fél nyolc után lesznek. A levélszavazatokat hétfőn reggel kezdik el számolni, ezért hivatalos végeredmény hétfőn este lesz.
Hivatalos részvételi adatok nincsenek, hiszen az alkotmánybíróság döntése értelmében az urnazárásig nem hozhatnak nyilvánosságra olyan információkat, amelyek befolyásolhatnák a választás kimenetelét.
Ausztriában vasárnap mintegy 6,4 millió választópolgár dönthet arról, hogy a következő hat évben ki legyen Ausztria szövetségi elnöke.
(MTI nyomán)