Nem lehet a karácsonyról tanítani és karácsonyozni az Isztambulban működő német gimnáziumban. A török oktatási hivatal ugyanis megtiltotta.

A tanároknak küldött e-mail szerint semmilyen formában nem lehet feldolgozni a keresztény ünnepet, még énekelni sem lehet a Lisesi nevű isztambuli elitgimnáziumban.
Az iskolában 35, Németország által küldött és fizetett tanár dolgozik, a diákok azonban kizárólag törökök.
Megdöbbentek a németek
Berlin döbbenetét fejezte ki a lépés miatt. Az iskola működősének alapjául szolgáló német-török kulturális egyezményben szerepel: a felek azon fáradoznak, hogy kölcsönösen megismertethessék egymással saját országaik kulturális értékeit.
A patinás isztambuli német iskolát egy évszázada hozták létre és az intézmény finanszírozásához hozzájárul a német állam. Eddig minden decemberben közösen ünnepelték a karácsonyt a német és a török diákok.
Zoom
Elnémították az iskola kórusát is
Az iskola kórusa a múlt héten nem énekelhetett karácsonyi dalokat az isztambuli német konzulátuson, majd a héten teljesen eltiltották a diákokat és a tanárokat az ünnepléstől – írta a Deutsche Welle.
Egy, a német DPA-hírügynökség által feltett kérdésre válaszolva az iskola vezetése megerősítette: a tanári kar tagjai még csak a karácsonnyal kapcsolatos témákat sem említhetik meg a diákoknak.
(Kossuth Rádió - Deutsche Welle)