A mexikói elnök csütörtökön lemondta január 31-re tervezett washingtoni találkozóját Donald Trump amerikai elnökkel.

“Tájékoztattuk a Fehér Házat, hogy nem veszek részt a jövő keddre tervezett munkamegbeszélésen” – írta a Twitter közösségi portálon Enrique Pena Nieto.
Az amerikai elnök előzőleg azt üzente neki – ugyancsak a Twitteren -, hogy amennyiben Mexikó nem hajlandó kifizetni a két ország határán építendő falat – amely Donald Trump egyik legfontosabb ígérete volt a választási kampányban -, akkor ne is utazzon január végén az Egyesült Államokba.
Frissítés: "amúgy sem lett volna eredményes"
Amerikaiak tízmilliói helyezték reménységüket a republikánusokba, és most eljött az idő az eredmények felmutatására - közölte Philadelphiában elmondott beszédében csütörtökön Donald Trump, összegezve eddigi elnöki döntéseit. Trump a mexikói elnök által lefújt amerikai vizitről is beszélt, szerinte egyetértettek a találkozó lemondásáról, ami amúgy sem lett volna eredményes.
"Jó dolog nyerni, ugye, ebben egyérthetünk?" - kezdte az elnök a republikánus törvényhozók philadelphiai tanácskozásán elhangzott beszédét. "Azért vagyunk itt, mert amerikaiak tízmilliói belénk helyezték reménységüket, és most rajtunk a sor, hogy eredményeket mutassunk fel" - mondta. Szerinte a törvényhozás most olyan aktív lesz, amilyen évtizedek óta nem volt.
Azt mondta, hogy újratárgyalja az Egyesült Államok érvényben lévő kereskedelmi megállapodásait, és a jövőben nem többoldalú, hanem kétoldalú egyezményeket köt majd. Fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy minden egyes egyezménynek lesz egy olyan záradéka, amely szerint előzetes értesítés után a megállapodás 30 napon belül felbontható.
A bevándorlást szigorító elnöki rendeletéről megjegyezte, ennek lényege, hogy a "külföldi bűnözők nagyon gyorsan távoznak majd", és a legnagyobb amerikai városokban eluralkodott bűnözés ellen kellő eréllyel fellépnek.
Trump kitért a mexikói határon építendő falra és arra is, hogy a mexikói elnök pár órával korábban lemondta a találkozójukat.
"Mexikó elnöke és én egyetértettünk a tervezett találkozó lemondásában" - mondta, és hozzátette, "a találkozó amúgy is eredménytelen lett volna"."Különben is más utat akarok járni" - fogalmazott, megismételve, hogy a mexikói határon építendő falat nem az adófizetők pénzéből finanszírozzák majd.
"Amit az életemben a legjobban csináltam, az az építkezés volt" - közölte. Megismételte, hogy újraépíti az Egyesült Államok infrastruktúráját, utakat, hidakat, repülőtereket építtet.
"Szörnyűségesnek" nevezve az Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítási törvényt, ismét annak teljes visszavonását és új törvény előterjesztését helyezte kilátásba.
Korábban írtuk: "Mexikó nem fog fizetni a fal felépítéséért"
Márpedig Mexikó nem fizet Donald Trump faláért – közölte Enrique Pena Nieto, az ország elnöke. Kijelentése válasz arra, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán aláírta azt a két rendeletet, amely a bevándorlásról és az amerikai határok védelméről – köztük a Mexikóval közös, déli határon építendő falról – rendelkezik.
Nieto Twitter-oldalára feltett videoüzenetében azt mondta: "Sajnálom és elítélem az amerikai kormány döntését, hogy folytatja a fal építését a határon, amely éveken át inkább megosztott, és nem egyesített bennünket".
Hozzátette, többször elmondta már, "Mexikó nem fog fizetni a fal felépítéséért", annak ellenére, hogy Trump kitartóan állítja: déli szomszédja állja majd annak költségeit.
Mexikóban sokan arra szólították fel Nietót, hogy tiltakozásul a washingtoni lépésekre mondja le a jövő hétre tervezett egyesült államokbeli útját. A mexikói elnök nem válaszolt ezekre a felszólításokra.
A hivatalába múlt pénteken beiktatott Donald Trump szerdán a belbiztonsági minisztérium épületében írta alá a két elnöki rendeletet. Az egyik az illegális bevándorlás megfékezéséről szól, és a szövetségi támogatás megvonását helyezi kilátásba olyan – többnyire demokrata politikusok irányította – szövetségi államok és városok számára, ahol menedéket nyújtanak az illegális bevándorlóknak. A másik elnöki rendelet az amerikai határok megerősített védelméről szól, s ezen belül a mintegy 3200 kilométeres amerikai-mexikói határon megépítendő falról.
(MTI)