A német kancelláriaminiszter arra figyelmeztette a török kormányt, hogy készen állnak kitiltani az összes politikusukat, ha folytatják mostani provokatív megnyilvánulásaikat.
Peter Altmaier elmondta: Németországnak minden joga megvan ahhoz, hogy kitiltson külföldi politikusokat a területéről. Ez a szankció ugyanakkor az utolsó lenne, amihez nyúlnak, de azért ott van a tartalékban.
A feszültség egy Deniz Yücel nevű németországi török újságíró bebörtönzése után kezdett el ismét növekedni a két ország között. A német kormány már többször kérte a szabadon engedését.
Ezt követően számos német nagyváros tiltotta meg, hogy török politikusok kampányoljanak az április 16-i népszavazás mellett, ami jelentősen kiterjesztené Erdogan elnök jogköreit.
A német városok korlátozásaira Erdogan lenácizta Angela Merkeléket, hozzátéve, hogy szerinte a német kancellár a terroristák oldalán áll.
Altmaier elmondta még, hogy teljes mértékben visszautasítják a nácikhoz hasonlítást. Hozzátette: „Törökország mindig is nagy hangsúlyt helyezett saját becsületének megvédésére, de ugyanígy Németországnak is megvan a sajátja.
Török hackerek támadása
Közben több ezer Twitter-fiókot törtek fel a török kormánnyal rokonszenvező hackerek, és horogkeresztet, valamint Németországot és Hollandiát nácinak nevező bejegyzéseket tettek közzé.
A hackerek támadása olyan ismert, nagyszámú követővel rendelkező profilokat vett célba, mint amilyen Boris Becker német teniszcsillagé, Klaas Heufer-Umlauf német műsorvezetőé, a Pro7 német tévécsatornáé, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezeté vagy a Forbes magaziné.
Az oldalakon a #Nazialmanya (#Nácinémetország), #Nazihollanda (#Nácihollandia) és a „Találkozunk április 16-án!” mondat jelent meg a horogkereszt kíséretében. Április 16-án Törökországban népszavazást tartanak az elnöki hatáskörök Recep Tayyip Erdogan török elnök által szorgalmazott kiszélesítéséről.
A hackerek a Twitter Counter nevű kiegészítő alkalmazás segítségével juttatták el a szóban forgó Twitter-felületekre üzenetüket. Az ehhez hasonló applikációk segítségével könnyedén helyezhetők el hírek a felhasználó oldalán. A közösségi oldal azóta megvonta az alkalmazás hozzáféréseit.
(MTI - Local.de nyomán)