A Fontanka.ru helyi orosz hírportál közzétett egy felvételt, amelyen állítása szerint a szentpétervári metróban hétfőn elkövetett robbantásnak a rendőrség által körözött, feltételezett elkövetője látható.

Közben kiderült, mégsem ő az elkövető, ugyanis jelentkezett a rendőrségen, és ártatlannak vallotta magát
A szemcsés képen egy középkorú szakállas férfi látható fekete sapkában. A Fontanka szerint a férfi a Petrogradszkaja állomáson lépett a metró területére, 20 perccel a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás előtt bekövetkező robbanás előtt.
Az Interfax orosz hírügynökség korábban jelentette, hogy a metró kamerarendszere rögzítette a feltételezett elkövetőt.
Frissítés: közép-ázsiai öngyilkos merénylő volt
A szentpétervári metróban hétfőn történt robbantást előzetes adatok szerint öngyilkos merénylő követte el - jelentette az Interfax orosz hírügynökség a rendvédelmi szervek egyik meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva.
"Az egyik verzió szerint a robbanószerkezetet a szentpétervári metróban egy öngyilkos merénylő hozta működésbe. Előzetes információk szerint egy 23 éves, Közép-Ázsiából származó férfi volt" - tette hozzá az illetékes. A forrás szerint a férfi kapcsolatban állt Oroszországban betiltott szélsőséges iszlamista csoportokkal. A terrorista feltételezhetően a hátizsákjában vitte be a robbanószerkezetet a metróba.
Mint az illetékes kifejtette, a helyszínen talált maradványok azt a verziót támasztják alá, hogy a robbantást öngyilkos merénylő követte el, de végleges megállapításokat csak DNS-szakértői vizsgálatot követően lehet tenni.
Elmondása szerint az a fekete ruhás férfi, akit a metró biztonsági kamerájának felvételei rögzítettek, és akit korábban a nap folyamán a támadás gyanúsítottjaként jelöltek meg a hatóságok, időközben jelentkezett a rendőrségen, és ártatlannak vallotta magát.
A TASZSZ orosz hírügynökség később a rendvédelmi szervekre hivatkozva azt közölte, a robbantó közép-ázsiai férfi kapcsolatban állt szíriai fegyveresekkel. A hírügynökség informátora szerint az elkövető a metrókocsi közepén állt, nem messze az ajtótól.
"A robbanószerkezet vagy a testéhez volt erősítve, vagy a hátizsákjában volt, vagy kézben tartotta azt, a hasa magasságában" - mondta a TASZSZ-nak a névtelenül nyilatkozó forrás. Tájékoztatása szerint a robbantó egyik kezét vezetékekkel együtt találták meg, és azt szakértői vizsgálatra küldték. Az informátor kijelentette, hogy a detonáció helyszínén sok, az áldozatoktól származó testmaradvány is szétszóródott. A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.
A működésbe hozott, fémgolyókkal és anyacsavarokkal megtöltött szerkezet robbanóereje 200-300 gramm trotilnak felelt meg. A nyilatkozó szerint további vizsgálat fogja megállapítani, hogy ezt a bombát ugyanúgy tűzoltópalackból alakították-e ki, mint a másikat, de a helyszínen találtak olyan darabokat, amelyek erre utalhatnak.
A Rosszija 24 hírtelevízió úgy tudja, hogy a Ploscsagy Voszsztanyija állomáson felfedezett pokolgép robbanóereje egy kilogramm trotilnak felelt meg, így sokkal nagyobb pusztítást okozhatott volna, mint az, amelyet működésbe hoztak.
2. frissítés: kazahsztáni az elkövető
A hatóságok a 22 éves, kazah állampolgárságú Makszim Arisevet gyanúsítják a szentpétervári öngyilkos metrórobbantás elkövetésével.
Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) körözést adott ki továbbá az ugyancsak 22 esztendős, kirgizisztáni születésű, de orosz útlevéllel rendelkező Akbarzson Dzsalilov ellen – közölte a Fontanka orosz hírportál.
Az értesülés egybecseng a TASZSZ rendvédelmi szervekre hivatkozó közlésével, miszerint az öngyilkos támadó egy közép-ázsiai férfi volt, aki kapcsolatban állt szíriai militánsokkal. Az orosz hírügynökség informátora szerint az elkövető a metrókocsi közepén állt, nem messze az ajtótól.
Korábban írtuk: Pokolgép robbant a szentpétervári metróban
Hétfő délután helyi idő szerint 14 óra 40 perckor robbantottak terroristák a szentpétervári metrón. A mozgó szerelvény harmadik kocsijában egy házi készítésű pokolgép robbant fel. Tíz ember meghalt, 39-en megsérültek, sokan a szétrepülő repeszdaraboktól. Az orosz Nyomozó Bizottság terrortámadásnak minősítette a történeteket.
Zoom
A Szennaja Ploscsagy és a Tyehnologicseszkij Insztyitut közötti két metróállomás közötti szakaszon robbant fel egy pokolgép a metrószerelvény harmadik kocsijában.
Zoom
A legfrissebb hírek szerint a pokolgépet egy bőröndben rejtették el. A bombát házilag gyártották, repeszeket is tettek bele, hogy a lehető legnagyobb legyen a pusztítás. A támadásban az orosz egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint 10 meghaltak, 39-en megsebesültek.
Zoom
Az áldozatok közül heten a helyszínen vesztették életüket, egy valaki a mentőautóban halt meg, míg ketten már a kórházban.
Zoom
A támadás után a megállót kiürítették, sőt az egész város metróforgalmát leállították. Az alagútban és a peronon sűrű füst gomolygott. Egy fel nem robbant bombát találtak a Ploscsagy Vossztanyija állomásnál is, ezt később a tűzszerészek hatástalanították.
Zoom
A robbantást egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára, de az orosz Nyomozó Bizottság terrortámadásnak minősítette a történeteket.
Zoom
Putyin épp Szentpéterváron tárgyalt
Vlagyimir Putyin, orosz elnök Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel tárgyalt a városban. Az elnök közleményt adott ki, amelyben
részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.
Zoom
Akkor az államfő még arról beszélt, hogy minden lehetőséget megvizsgálnak, azóta már terrorcselekményként kezelik a szentpétervári robbantást.
Zoom
A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint magyar áldozatokról vagy sebesültekről nem tudni.
Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.
(MTI - Origó)