Egy néhány nappal ezelőtt felszínre került botrány okoz fejtörést a német hadseregnek és az érte felelős honvédelmi miniszternek. Egy Franco álnevű katonáról van szó, aki egyebek mellett "terrorcselekmények" előkészítésének gyanújával került előzetes letartóztatásba.
Zoom
(EPA/CLEMENS BILAN)
Franco a francia-német határnál szolgált, és közben 2015-ben Hessen tartományban szír "menekültnek" adta ki magát. 2016-ban Bajorországban regisztráltatta magát a 28 éves német férfi ugyancsak szír háborús "menekültként", hogy az államtól pénzbeli támogatást kapjon, s ebből ki tudja fizetni szállását.
A hivataloknak nem tűnt fel, hogy a férfi még csak arabul sem beszél. Társai, akik valódi betolakodók voltak, csak azt látták, hogy Franco nagyon ritkán jelenik meg a szálláson, és nem túl kommunikatív.
Zoom
Az illkirchi bázis (EPA/RONALD WITTEK)
A hatóságoknak akkor tűnt fel a katona először, amikor néhány hónapja a bécsi repülőtéren rejtett el egy fegyvert. Ez nem a szolgálati fegyvere volt, nem is rendelkezett a hozzá szükséges engedéllyel. Az osztrák határőrök átadták a férfit a németeknek, Németországban pedig az államügyészség vette át a nyomozást.
Hogy pontosan milyen tervei voltak "Francónak", egyelőre nem világos. Ennek ellenére tényként kezelik, hogy mivel a férfi szír betolakodónak álcázva készült terrorcselekményeket elkövetni, ez arra utal, hogy "erősíteni akarta a menedékkérők elleni hangulatot" az országban, és ennek érdekében súlyos bűncselekményekre is készen állt.
Franco nem egyedül szőtte terveit, a híradások címkézése szerint "szélsőjobboldali nézeteket valló" katona egy 24 éves diákot is beavatott, akit ugyancsak letartóztattak, miután fegyvereket és robbanóanyagot találtak nála. Egy harmadik személyről, egy Francóval egy helyen, Illkirchben állomásozó katonáról pedig az szivárgott ki, hogy halállistát vezetett, melyen vezető politikusok és közéleti személyiségek neve állt. Többek között az előző szövetségi elnök, Joachim Gauck és az igazságügyi miniszter, Heiko Maas.
Zoom
Ursula von der Leyen védelmi miniszter (EPA/RONALD WITTEK)
A honvédelmi tárca nagy nyomás alatt áll, hogy gőzerővel vizsgálja ki, valóban egy szélsőjobboldali hálózatról van-e szó. Ursula von der Leyen védelmi miniszternek Angela Merkel németországi kancellár teljes bizalmat előlegezett meg. A hadsereg hírnevét a botrányok megingatták (nem is a betolakodók inváziójának karba tett kézzel történő végignézése - a szerk.). Pontosan abban az időszakban, amikor sokat tesznek azért, hogy minél több önkéntest és főfoglalkozású katonát toborozzanak.
(Kossuth Rádió nyomán)