Ferenc pápával találkozott szerdán Donald Trump amerikai elnök, aki feleségével, lányával és vejével látogatott el a Vatikánba külföldi körútjának harmadik állomásaként. A pápával tervezett találkozójukat óriási figyelem övezi, mivel olyan kulcsfontosságú kérdésekben képviselnek eltérő álláspontot, mint a migráció, a "menekült"politika és a klímaváltozás. Privát beszélgetésük részleteiről azonban nem fognak beszámolni.
Zoom
Zoom
“Nagyon köszönöm” – mondta Trump a pápának, miután kezet fogtak szerdai beszélgetésük előtt. Ezután mindketten beléptek Ferenc pápa privát dolgozószobájába, ahol a pápa fából készült asztalánál foglaltak helyet, egymással szemben. Trump nagy megtiszteltetésnek nevezte a lehetőséget, majd kiküldték a sajtót. Körülbelül fél órát tárgyaltak zárt ajtók mögött.
Bár a beszélgetésük részleteiről nem számoltak be, Trump így búcsúzott el a pápától: “Nem fogom elfelejteni, amit nekem mondott”. A szentszéki protokoll húsz percet ír elő államfők esetében, ha ezt Ferenc pápa túllépi, akkor ez kiemelten szívélyes audienciára utal.
Zoom
Zoom
A két vezető körülbelül 20 percig beszélgetett négyszemközt – ami a privát kihallgatás megszabott ideje -, majd a szobából kilépve nyilvánosan adták oda a másiknak szóló, előkészített ajándékaikat.
Zoom
Zoom
Trump egy Martin Luther King írásait tartalmazó dobozzal készült, a pápa pedig annak a beszédének az átiratát nyújtotta oda az elnöknek, melyet a Világbéke Napján mondott. Kiegészítésként a környezet védelméről készült írásait is mellékelte. “El fogom őket olvasni” – ígérte meg Trump az ajándékok átvétele után.
Zoom
Zoom
Trump és Ferenc pápa – különböző véleményük ellenére – mindketten arra törekednek találkozójukon, hogy megtalálják a közös hangot a terrorizmus elleni harcban. Beszélgetésükön minden bizonnyal a manchesteri terrortámadás és a migrációs kérdések domináltak, de olyan kínos kérdések is felvetődhetnek, mint az amerikai-mexikói határra tervezett fal vagy a klímaváltozás.
Zoom
Zoom
Donald Trumpot szerda reggel negyed kilencre várták a Vatikánba, Ferenc pápa fél kilenckor fogadta. Az amerikai elnök és delegációja gépjárművekkel hajtott be Vatikánvárosba, a pápai állam egyik oldalsó kapuján, a Porta Peruginón keresztül.
Korábban írtuk: Trump találkozik ma a pápával
Ferenc pápa, majd Sergio Mattarella olasz államfő, végül Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök is fogadja ma Rómában Donald Trump amerikai elnököt.
Donald Trumpot szerda reggel negyed kilencre várják a Vatikánba, ahol Ferenc pápa fel kilenckor fogadja. Az amerikai elnök és delegációja autókkal hajt be Vatikánvárosba, a pápai állam egyik oldalsó kapuján, a Porta Peruginón keresztül.
A katolikus egyházfő szokása szerint először tolmáccsal, négyszemközt beszél az elnökkel, majd a delegáció tagjait is fogadja. Nagy várakozás előzi meg a találkozó időtartamát:
A szentszéki protokoll húsz percet ír elő államfők esetében, ha ezt Ferenc pápa túllépi, akkor ez kiemelten szívélyes audienciára utal.
Donald Trump római látogatásának idejére kiemelt biztonsági készültséget léptetek életbe: a római tömegközlekedés egyes járatainak útvonalát már kedd reggeltől módosították. Szerdán Vatikánváros környékét és Róma belvárosát majdnem teljesen lezárják a járműforgalom előtt, és a gyalogosok is csak biztonsági kapukon juthatnak be.
Az elnök római útvonalai titkosak, olasz sajtóértesülések szerint az olasz főváros központjában a biztonsági készültséget három koncentrikus kör szerint fokozzák.
Trump szerdán egy óra után utazik el Rómából Brüsszelbe.
(MTI nyomán)