Portugáliában 24 ember vesztette életét egy rendkívül heves erdőtűzben és mintegy húszan megsérültek szombaton.
A belügyminisztérium első, éjjeli bejelentése még csak 19 halottról szólt, de hajnalban António Costa miniszterelnök már 24 halálos áldozatról adott hírt, és azt is megelőlegezte, hogy ez a szám még tovább nőhet.
Zoom
(Fotó: EPA/PAULO CUNHA)
A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton lepte meg őket. Az áldozatok részint füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe.
A halálos áldozatok mindegyike civil volt, a sérültek között vannak tűzoltók is. Több sérült állapota súlyos. A több falut is fenyegető tűz okát még nem tudják. Szombat éjjel 500 tűzoltót mozgósítottak 160 járművel.
Zoom
(Fotó: EPA/PAULO CUNHA)
A lángok nagy erővel és “megmagyarázhatatlan” sebességgel terjedtek – mondta a belügyminisztérium szóvivője. Marcelo Rebelo de Souza államfő és a miniszterelnök az este a helyszínre utazott.
Portugáliában szombaton a 40 Celsius fokot is meghaladta a hőmérséklet.
Frissítés: Már 39 áldozatról szólnak a hírek
Az áldozatok száma emelkedhet, több lakott települést ugyanis még nem sikerült elérnie a lángokkal küzdő kétszáz tűzoltónak.
Legalább 39-en meghaltak Portugália középső részén egy erdőtűzben, az áldozatok többsége a kocsijában égett, amikor menekülni próbált a Pedrógão Grande mellett a szombaton kitört lángok elől. Sok áldozatot az autójuk mellett találtak meg, tucatnyian pedig füstmérgezést kaptak. A sérültek számát jelenleg 59-re teszik, négy ember (három tűzoltó és egy gyermek) állapota súlyos.
Zoom
(Fotó: AFP / Patrícia de Melo Moreira)
A helyi hatóságok attól tartanak, hogy jóval magasabb lehet az áldozatok száma, több, a lángok által bekerített lakott területet ugyanis még nem tudtak megközelíteni.
A térségben hétszáz tűzoltó több mint kétszáz járművel küzd a négy helyen feltörő lángokkal, Spanyolország két repülőt küldött, hogy segítse a mentést. Több tűzoltóautó is megsemmisült mentés közben. A környékbeli településeken kaotikus helyzetről számolnak be a helyi lapok, több közutat is lezártak a Coimbra és Tomar közötti részen. Tovább rontja a helyzetet, hogy szombaton több mint félszáz erdőtűz tört ki a Magyarországhoz hasonló méretű Portugáliában.
Zoom
(Fotó: AFP / Patrícia de Melo Moreira)
A nyugat-európai országban nyáron nem ritkák az erdőtüzek, ehhez hasonló tragédiát azonban nem láttak. A délután kettő felé kitört lángok gyors terjedését a száraz zivatar, vagyis az eső nélküli villámlás, a szokatlan forróság és az erős szél kombinációjának tudják be.
A Jornal de Notícias összesítése szerint a legtöbb halálos áldozatot egy 1966-os tűz okozott, akkor 25 tűzoltó lelte halálát a lángok között.
2. frissítés: Ötvenhétre emelkedett a halottak száma - magyar áldozatról nem tudni
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) megdöbbenéssel értesült a Portugáliában tomboló erdőtüzekről, magyar áldozatról jelenleg nincs tudomása.
A tárca MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében az áll: a lisszaboni magyar nagykövetség folyamatosan kapcsolatban áll az ottani hatóságokkal, magyar áldozatról jelenleg nincs tudomásuk.
A KKM őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánva.
Ötvenhét ember életét vesztette, ötvenkilenc pedig megsérült egy rendkívül heves erdőtűzben a Portugália középső részén található Leiria térségében szombaton.
A továbbra is tomboló, számos falut fenyegető tüzet a rendőrség szerint egy villám okozhatta, amely belecsapott egy fába.
3. frissítés: Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek - 62-re emelkedett az áldozatok száma
Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett vasárnap Portugáliában a kormány, miközben az ország középső részén tomboló tűzvész halálos áldozatainak száma 62-re emelkedett.
Jorge Gomes, a portugál belügyminisztérium illetékese az RTP portugál köztelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy a tűz áldozatainak száma elérte a hatvanat, ketten pedig a tűz okozta közlekedési balesetben haltak meg. A tűz “helyrehozhatatlan emberáldozatot követelt” – indokolta a keddig tartó nemzeti gyász kihirdetését a portugál kormány.
A tűz miatt több mint ötvenen megsérültek, köztük nyolc tűzoltó is.
Zoom
Egy asszony ül a földön a Portugália középső részén található Leiria térségében, Pedrógao Grande közelében, ahol erdőtűz pusztít 2017. június 17-én (MTI/EPA/Paulo Cunha)
A kormány azt is bejelentette, hogy a lángok megfékezésén dolgozó 700 tűzoltó mellett 360 katonát is az érintett területre vezényelnek.
A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton érte az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe.
Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos együttérzését fejezte ki, és jelezte: “az Európai Unió maximálisan kész segíteni”.
Repülőgépek is segítik a tűz megfékezését
Portugália kérésére Spanyolország és Franciaország is több repülőgépet küld a térségbe, hogy segítsenek megfékezni a továbbra is tomboló tüzet.
Marcelo Rebelo de Sousa államfő és António Costa miniszterelnök szombat este a helyszínre utazott.
A számos falut fenyegető tüzet a rendőrség szerint egy villám okozhatta, amely szombaton belecsapott egy fába. A lángok nagy erővel és “megmagyarázhatatlan” sebességgel terjedtek – mondta korábban a belügyminisztérium szóvivője.
(MTI - HVG nyomán)