Észak-Korea kedden bejelentette, hogy első ízben hajtott végre sikeres kísérletet nagy hatótávolságú, interkontinentális ballisztikus rakétával.
Az észak-koreai állami televízió híradása szerint a Hvaszong-14 típusú rakéta 39 perces repülés során 2802 kilométeres maximális magasságot ért el, és pontosan célba talált. Az észak-koreai állami propagandamédia a sztálini diktatúrára jellemző nagy magabiztosággal azt is állította, hogy ezzel a rakétával Phenjan a világ bármely pontjára képes csapást mérni.
“Az interkontinentális rakéta sikeres felbocsátása első próbája az utolsó akadály volt nukleáris erőink kiteljesítéséhez. Ez történelmünk nagyszerű pillanata, miközben kétsíkú, nukleáris és gazdasági politika megvalósítására törekszünk” – derült ki a közleményből.
Frissítés: Washington megerősítette, Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt
Az ENSZ Biztonsági Tanács ülésének összehívását kezdeményezte az Egyesült Államok az újabb észak-koreai rakétakísérlet miatt - közölte kedden az amerikai ENSZ-misszió egyik szóvivője. Washington megerősítette, hogy Észak-Korea valóban interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) tesztelt aznap.
Az amerikai misszió szóvivője azt mondta, hogy a 15 tagú ENSZ-testület várhatóan szerdán tanácskozik zárt ajtók mögött. Diplomaták azt mondták, hogy helyi idő szerint szerdán délután három órakor (magyar idő szerint este kilenckor) ül össze a BT.
Rex Tillerson amerikai külügyminiszter helyi idő szerint kedd este közleményében megerősítette, hogy Észak-Korea valóban interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt.
“Az Egyesült Államok határozottan elítéli az észak-koreai ballisztikus rakéta kilövését. Az ICBM tesztje az Egyesült Államok, szövetségesei és partnerei, illetve a térség és egészében a világ ellen irányuló fenyegetés újabb fokozása” – írta közleményében Tillerson, aki szerint globális cselekvésre van szükség bármilyen globális veszély elhárítására. A tárcavezető leszögezte, hogy a phenjani “veszélyes rezsimet” támogatja és segíti bármely ország, amely ideiglenesen észak-koreai vendégmunkásokat fogad be, bármilyen gazdasági vagy katonai előnyökhöz juttatja Phenjant, vagy nem hajtja végre maradéktalanul a BT vonatkozó rendeleteit.
Válaszul az újabb rakétakísérletre az amerikai és a dél-koreai hadsereg szerdán hadgyakorlatot hajtott végre Dél-Korea partjainál, Atacms típusú amerikai harcászati és Hyunmoo típusú dél-koreai rakétarendszerekkel, amelyek – az amerikai hadsereg közleménye szerint – gyorsan bevethetők, és nagy pontosságú csapásokat tudnak végrehajtani Észak-Korea területén bármilyen időjárási viszonyok között.
Zsírdisznó: ajándék a jenkiknek
A KCNA hivatalos phenjani hírügynökség szerdán idézte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, aki szerint országa nem fogja tárgyalóasztalnál megvitatni az atomfegyverek és ballisztikus rakéták témakörét, és nem mond le a nukleáris erők fejlesztéséről, amíg az Egyesült Államok nem vet véget ellenséges politikájának. Kim Dzsong Un “a jenkiknek függetlenség napja alkalmából adott ajándékcsomagnak” nevezte a rakétakísérletet.
“Észak-Korea stratégiai helyzete újabb szintre lépett annak köszönhetően, hogy az országnak van már atom- és hidrogénbombája, illetve interkontinentális ballisztikus rakétája is” – idézte Kim Dzsong Unt a KCNA, amely jelentésében azt is írta, hogy az országvezető személyesen tekintette meg a “nehéz atomtöltet hordozására képes rakéta” sikeres kipróbálását.
Az interkontinentális rakéta tesztjével Észak-Korea nagy előrelépést tett rakétaprogramjában. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy képes tömegpusztító fegyvert célba juttatni az Egyesült Államok területére, legalábbis egész Alaszka elérhetővé válik számára.
A nemzetközi közösség heves elutasítással reagált a rakétakísérletre. Hírügynökségek idézték szerdára virradóra António Guterres ENSZ-főtitkárt, aki ugyancsak határozottan elítélte a rakétakísérletet, és felszólította Phenjant, hogy vessen végett a provokatív cselekményeknek.
Észak-Korea mindössze néhány nappal az előtt lőtte ki legújabb rakétáját, hogy a világ legfejlettebb, valamint legjelentősebb feltörekvő országait és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport Hamburgban tanácskozik, ahol arról is szó lesz, hogyan zabolázzák meg a phenjani fegyverkezést.
(MTI nyomán)
Zoom
Egy korábban kilőtt Hvaszong-12 típusú rakéta
Korábban írtuk: Közel 1000 kilométert tett meg Japán felé Éles Elméjű Amerika függetlenségét ünneplő rakétája
Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki kedden nyugati részéről a Japán-tenger irányába; a rakéta feltehetően Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó területen csapódhatott a tengerbe.
Az újabb észak-koreai rakétakísérletről szinte egy időben adott hírt a dél-koreai hadsereg és a japán védelmi minisztérium.
A ballisztikus rakétát – amelynek típusa egyelőre nem ismert – helyi idő szerint fél tíz körül lőtték ki a fővárostól, Phenjantól mintegy száz kilométerre északnyugatra, a kínai határ közelében fekvő Pangjon gyakorlótérről.
Szuga Joszihide japán kormányszóvivő közölte, hogy a rakéta negyven perccel később, több száz – a dél-koreai hadsereg szerint 930 – kilométert megtéve csapódott a Japán-tengerbe, feltehetően Japán kizárólagos gazdasági övezetében. Szuga szerint a Japán kormány ezt újabb, elfogadhatatlan provokációnak tartja, és tiltakozását fejezte ki emiatt Phenjannál.
Mun Dzse In dél-koreai államfő sürgősséggel összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, miután tudomást szerzett az újabb rakétaindításról.
Észak-Korea az elmúlt hetekben több rakétakísérletet hajtott végre. Hírügynökségek a keddi kísérlettel összefüggésben emlékeztetnek arra, hogy három nap múlva kezdődik a G20-as országcsoport vezetőinek kétnapos hamburgi csúcstalálkozója, amelyen az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea vezetői külön azt is megvitatják, hogyan lehet megfékezni az észak-koreai atom- és rakétaprogramot.
Kapcsolatba hozzák az észak-koreai rakétatesztet azzal is, hogy július 4-én, kedden ünneplik az Egyesült Államokban a függetlenség napját. Az előző években is előfordult, hogy Észak-Korea ekkortájt hajtott végre rakétakísérleteket.
(MTI)