"Férfimentes" fesztivált szerveznek Svédországban a szexuális erőszak megelőzése okán. Az ötlet egy humorista fejében fogalmazódott meg, aki a közösségi média segítségével egy nap alatt egy vadonatúj rendezvényt talált ki a hétvégén megszüntetett világhírű fesztivál helyett.
Zoom
(Illusztráció)
Rendhagyó megoldást találtak a svédek a zenei fesztiválokon egyre növekvő számú szexuális bűncselekmények megakadályozására: 2018-ban egy olyan rendezvénysorozatot terveznek, ahonnan egyszerűen kitiltják a férfiakat. Nem csak az Európa-idegen erőszakológépeket, akik nemierőszak-nagyhatalommá tették az egykori Svédországot, hanem az összes férfit. Logikus lépés, nem?
Jövőre csak nők vehetnek részt a híres svéd Bråvalla fesztivál helyett tervezett rendezvényen. A váratlan fordulat azután történt, hogy a nőket ért támadások után egy humorista megemlítette, hogy addig nem engedné be a férfiakat az ilyen típusú rendezvényekre, amíg azok nem tanulnak meg viselkedni.
“Mit gondoltok arról, ha rendeznénk egy igazán jó fesztivált, ahova a férfiak nem jöhetnének? Ez egészen addig tartana, amíg az összes férfi meg nem tanulja azt, hogyan kell viselkedni” – írta Emma Knyckare svéd humorista a Twitteren.
Bár eleinte sokan ellenezték az ötletét, pár órán belül ellepték a svédek támogató üzenetei a közösségi médiát. Egészségügyi dolgozók, PR-osok, projektvezetők és zenészek is megkeresték a humoristát, hogy jelentkezzenek a következő évi zenei fesztivál segítői és fellépői közé.
Knyckare a következő napon büszkén bejelentette: “Svédország első férfiak nélküli fesztiváljára jövő nyáron kerül sor. A következő napokban felállítok egy csoportot a tehetséges szervezőkből és projektvezetőkből.” A humorista megígérte, hogy tájékoztatni fogja a publikumot a fontosabb fejleményekről.
Mint azt korábban megírtuk, Svédország egyik legnagyobb zenei fesztiváljának szervezői a zárónapon, szombaton jelentették be, hogy az idei erőszakos támadások miatt jövőre elmarad a rendezvény. Elmondásuk szerint rendteremtési erőfeszítéseik ellenére idén is bejelentettek egy nemi erőszakot és több zaklatást. “Egyes férfiak szemlátomást nem tudnak viselkedni. Ez elfogadhatatlan” – közölték.
Nézzük, kik is a megnevezhetetlen felelősei véletlenül ennek is: