A török hatóságok őrizetbe vették az Amnesty International (AI) törökországi szervezetének vezetőjét és hét másik "jogvédőt" egy Isztambulhoz közeli szigeten található szállodában - jelentette a helyi sajtó csütörtökön.
A rendőrök összesen 12 embert állítottak elő, akik találkozót tartottak a Büyükada szigeten lévő hotelben. Őrizetbe vettek egy német és egy svéd állampolgárt és a szálloda igazgatóját is. A rendőrség egyelőre nem reagált a megkeresésekre, és nem árulta el, hogy mi adott okot az intézkedésre.
Zoom
Taner Kilic, az AI törökországi vezetője
Az Amnesty International elítélte helyi vezetőjének őrizetbe vételét. A felforgató szervezet "mélyen nyugtalanítónak" és "felháborítónak" nevezte a rendőrök eljárását. Közleményükben azt hazudták: az aktivisták kiberbiztonsági és adatkezelési tréningen vettek részt. ”Ez a hatalommal való groteszk visszaélés, és rámutat arra, hogy milyen kényes helyzetben vannak a jogvédő szervezetek Törökországban” – idézte az AI közleménye Salil Shettyt, a szervezet főtitkárát, aki szerint e jogvédőket azonnal szabadon kell engedni.
Törökországban a tavaly nyári sikertelen puccskísérlet óta Recep Tayyip Erdogan államfő megszilárdította hatalmát, és óriási tisztogatást hajtott végre a teljes államapparátusban. 50 ezer embert vettek őrizetbe, és 150 ezer embert bocsátottak el állásából arra hivatkozva, hogy a hatóságok szerint kapcsolatban álltak a puccskísérletért felelősnek kikiáltott Fethullah Gülennel és szervezetével, amely Erdogan szerint párhuzamos államot épített ki az államigazgatásban.
(MTI nyomán)