Lengyelország biztonsága fontosabb, mint az európai intézmények meggondolatlan döntései a "menekültek" ügyében, ezért nem hajtja végre az Európai Bíróság döntését - jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter.
Zoom
Waszczykowski a lengyel rádiónak nyilatkozva Dimitrisz Avramopulosz uniós menekültügyi biztos előző napi fenyegetésére reagált, mely szerint ha Lengyelország, Csehország és Magyarország a következő hetekben nem kezdik el végrehajtani a "menekültek" kötelező áthelyezéséről szóló határozatot, az Európai Bizottság fontolóra veszi, hogy panasszal fordul az uniós bírósághoz.
“Védekezni fogunk, mert Lengyelország biztonsága fontosabb, mint az európai intézmények ilyen típusú meggondolatlan döntései” – mondta a lengyel külügyminiszter.
“Nem hajtjuk végre” – szögezte le a döntésről.
Waszczykowski az Európai Bíróságnak a kvótaperben hozott, a magyar és szlovák keresetet elutasító ítéletéről szólva kijelentette, hogy az európai uniós belügyminiszterek két éve jogellenesen és az európai biztonsági helyzettel ellentétesen hozták meg a "menekültek" kötelező áthelyezésére vonatkozó döntést.
Szerinte az Európai Bíróság szerdai ítéletéből sem Lengyelország, sem egész Európa számára semmi jó nem származik.
(MTI nyomán)