Hivatalos közlések szerint Mexikóvárosban és az ország déli részén csaknem egymillió háztartás maradt áram nélkül, és Oaxaca államban legkevesebb 50 ház rongálódott meg a földrengés miatt.
Nem sokkal később a belügyminisztérium arról számolt be, hogy Alfonso Navarrete Prida miniszter helikoptere, amellyel a károk megtekintésére indult, leszállás közben a földnek csapódott, és két ember meghalt. A helikopteren ült Alejandro Murat, Oaxaca kormányzója is, de sem ő, sem a miniszter nem sérült meg komolyabban.
A hatóságok később azt közölték, hogy a helikopter két teherautóra zuhant egy mezőn, amikor megpróbált leszállni Santiago Jamiltepecben. A földön legalább 13 ember halt meg a baleset következtében, köztük három gyermek. További 15 ember megsérült. A Pemex nemzeti olajvállalat szerint berendezéseik rendben vannak, beleértve legnagyobb finomítójukat, amely 386 kilométerre fekszik az epicentrumtól.
Szombaton erős, 7,2-es fokozatú földrengés volt Mexikó déli és középső vidékén, kisebb károk keletkeztek, de áldozatokról nem szólnak a hírek.
Az országos földrengésfigyelő szolgálat szerint a földmozgás fészke a déli Oaxaca szövetségi államban lévő Pinotepa Nacional településtől 11 kilométerre délkeletre, 43 kilométeres mélységben volt. Luis Felipe Puente, a katasztrófavédelem helyi vezetője azt mondta, hogy Oaxaca, Chiapas, Michoacán és Puebla szövetségi államban, valamint a fővárosban, Mexikóvárosban a hatóságok még vizsgálódnak. Az első nagyobb földrengést 59 utórengés kísérte. Az amerikai földtani intézet (USGS) előzetesen 7,5-es erősségű rengésről számolt be.
Tavaly szeptemberben két erős földrengés 471 halálos áldozatot követelt Mexikó középső és déli vidékén, és megrongált 184 ezer épületet.
(MTI)