Az amerikai igazságügyi miniszter szerint Martin Winterkorn tudott arról, hogy a német autógyár csaló szoftvert épített dízelautóiba. A nyomozók szerint erről kétszer is tájékoztatták, de ő a cég több magas rangú vezetőjével együtt úgy döntött, hogy folytatják a manipulációt és az amerikai hatóságok becsapását. A volt vezető akár 25 év börtönt is kaphat – hangzott el az M1 Híradójában.
Legutoljára tavaly januárban mutatkozott a nyilvánosság előtt Martin Winterkorn, a Volkswagen német autógyár volt vezérigazgatója. Akkor a berlini parlamenti meghallgatásán azt mondta, hogy nem tudott a cég dízelautóit érintő csalásokról. Mint mondta, ha tudott volna azokról, rögtön leállította volna a környezetszennyező autók gyártását.
Az amerikai igazságügy-miniszter most viszont közleményben azt állította, az egykori vezetőt 2014 májusában és 2015 júliusában is tájékoztatták a csaló szoftverről. Ő azonban a Volkswagen felső vezetésével együtt úgy döntött, hogy folytatják a manipulációt és az amerikai hatóságok becsapását.ki
Ezzel egy időben Detroitban bejelentették, hogy környezetvédelmi csalás miatt vádat emeltek Martin Winterkorn ellen. A vád szerint a Volkswagen egy olyan szoftvert épített be a dízelautóiba, amely érzékelte, ha tesztelték a motor károsanyag-kibocsátását. Így az autók csak a teszteken feleltek meg a környezetvédelmi előírásoknak.
Kicsi a valószínűsége, hogy a német hatóságok kiadják
A hatóságok közlése szerint a volt vezető nincs amerikai őrizetben. Valószínűleg Németországban tartózkodik, és a jogászok szerint kicsi a valószínűsége, hogy a német hatóságok kiadják őt az amerikai igazságszolgáltatásnak. Távollétében is lefolytatják azonban ellene az eljárást. Martin Winterkornt akár 25 év börtönre és magas pénzbüntetésre is ítélhetik.
Az Egyesült Államokban a volt vezérigazgatón kívül további nyolc vezető ellen is eljárás indult korábban. Közülük ketten vallották eddig bűnösnek magukat. Mivel a Volkswagen tavaly elismerte a csalást, az Egyesült Államok több mint 1000 milliárd forintnyi kártérítést követelt a német autógyártól. Ezenfelül a Volkswagen vállalta, hogy visszavásárolja az amerikai tulajdonosoktól a mintegy félmillió környezetszennyező autót.
A dízelbotrányban a német ügyészség egyelőre nyomoz, és még nem indított eljárást egyetlen Volkswagen-vezető ellen sem. Pedig a világszerte értékesített 11 millió környezetszennyező dízelautó csaknem 80 százalékát Németországban, valamint az Európai Unió többi tagállamában adták el.
(Híradó)
Kapcsolódó: