Binjámin Netanjáhu izraeli kormányfő az elmúlt hetekben külön-külön beszélgetett a visegrádi országok miniszterelnökeivel, akiket arra ösztökél, hogy a zsidó állam és az országaik között tavaly nyár óta kialakult baráti kapcsolat gyümölcseként helyezzék át nagykövetségüket Tel-Avivból Jeruzsálembe. Orbán Viktor kezdeményezésére a visegrádi négyek Izraelben tartanák a legközelebbi találkozójukat, ám ezt az elképzelést még nem mindegyik ország hagyta jóvá. A négyek közül egyelőre a lengyelek azt is ellenzik, hogy Varsó átköltöztesse a nagykövetségét Jeruzsálembe. Bibi egy múlt heti sajtótájékoztatón elmondta, hogy Lengyelországban nemzetközi nyomásra módosították az úgynevezett „holokauszttörvényt”- írja a Kán 11 izraeli hírtévé honlapja.
Zoom
Binjámin Netanjáhu, a visegrádi négyek nagy barátja (fotó: Kán 11)
Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor kijárásának jóvoltából tavaly nyáron Budapesten meghívott vendégként jelen volt a visegrádi négyek itteni ülésén. A Kán 11 izraeli hírtévé értesülése szerint a magyar kormányfő kezdeményezésére már korábban szó volt arról, hogy az idén nyáron Izraelben kerül sor a visegrádi négyek legközelebbi találkozójára, ám egyelőre nem véglegesítették a jeruzsálemi találkozó tényét és időpontját, magyarán a négyek között még nem született meg az egységes elhatározás.
Netanjáhu tavaly budapesti vendégeskedése után a visegrádi négyek (politikai vezetése – H. J.) és Izrael kormánya között egyre nagyobb a barátság, s ezért a háborús bűnös zsidó kormányfő most úgy érzi, hogy itt az idő a számla benyújtására: Pozsonyt, Budapestet, Varsót és Prágát az elmúlt napokban egyre inkább sürgeti, hogy helyezzék át nagykövetségeiket Tel-Avivból a nemzetközileg vitatott státuszú Jeruzsálembe. A Kán 11 izraeli hírtévé úgy tudja: Bibi külön-külön beszélgetést kezdeményezett az említett négy ország kormányfőjével, s Orbán Viktort pedig arra kérte, hogy a júliusban sorra kerülő izraeli látogatásán együttesen igyekezzenek előremozdítani a nagykövetségek áthelyezésének ügyét.
Zoom
A visegrádi négyek és a főnökük, Bibi Budapesten, 2017 nyarán. Közülük mára csak Orbán és Bibi maradt a posztján (fotó: Hájjim Cáh)
Az izraeli hírtévé szerint a visegrádi négyek közül a nagykövetség Jeruzsálembe történő átköltöztetésének egyetlen ellenzője Lengyelország. Az úgynevezett „holokauszttörvény” módosítása ügyében bekövetkezett lengyel meghátrálás (Izraelben viszont lengyel sikerről beszélnek – H. J.) után Netanjáhu most azt reméli, hogy Varsót a nagykövetség áthelyezésének ügyében is hamarosan sikerül meggyőzni.
Gili Kohén, a hivatkozott izraeli hírtévé hírmagyarázója emlékeztetett: a nemzetközi nyomásra megváltoztatott (magyarán: kiherélt – H. J.) lengyel „holokauszttörvény” után tartott sajtótájékoztatóján Netanjáhu elmondta, hogy az ügyben Izrael az elmúlt hónapokban titkos megbeszéléseket folytatott a varsói vezetéssel. „Örülök annak, hogy a lengyel kormány, a parlament és a szenátus kiemelte a törvényből a büntetőjogi paragrafusokat. (Más szóval: ezután a holokauszt ürügyén ismét büntetlenül lehet vádolni és gyalázni a lengyel népet – H. J.) A törvénymódosítás előmozdítása érdekében személyesen beszéltem Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel”, idézte Bibi büszkélkedő kijelentését a Kán 11 hírtévé hírmagyarázója.
Hering J. – Kuruc.info