Genfben tegnap az izraeli Juvál Sáni professzort választották meg az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága elnökének. A Jeruzsálemi Héber Egyetem Jogtudományi Karának professzora, dékánja 2013 óta tagja volt a bizottságnak, s az elnökké választása után a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a mostantól általa vezetett testület az Emberi Jogi Tanáccsal ellentétben nem politikai, hanem tisztán szakmai, amely objektíven vizsgálja azt, hogy az egyes országok tiszteletben tartják-e az állampolgári és a politikai jogokra vonatkozó kötelezettségeiket – írja a Jiszrál Há-Jom című izraeli hírportál.
Zoom
Prof. Juvál Sáni
Az izraeli Juvál Sáni személyében tegnap Genfben megválasztották az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának új elnökét. Sáni a Jeruzsálemi Héber Egyetem Jogtudományi Karának professzora, aki 2013-tól a világszervezet említett testületének a tagja. Az izraeli professzor azzal magyarázza a megválasztását, hogy, ellentétben a Washington és Izrael által bírált Emberi Jogi Tanáccsal, az Emberi Jogi Bizottságban nem politikai, hanem inkább a jogi szakmai szempontok érvényesülnek. „A bizottság, amelynek elnöke lettem, nem politikai testület, hanem objektív módon megvizsgálja azt, hogy az egyes tagállamok miként alkalmazzák, tartják tiszteletben a Polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmányának aláírásával vállalt kötelezettségeiket.”
Zoom
Az izraeli Juvál Sáninak, az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága új elnökének megválasztása azért érdekes, mert alig két héttel ezelőtt Binjámin Netanjáhu izraeli kormányfő Miniszterelnöki Hivatala, valamint a Bibihez hasonlóan békegalamb, Ávigdor Lieberman hadügyminiszter élénken üdvözölte a zsidó állam „legnagyobb barátja”, Donald Trump elnök döntését, amelynek értelmében Washington kilépett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából. (Tudjuk, az Emberi Jogi Bizottság nem azonos az Amerika által nemrégiben faképnél hagyott Emberi Jogi Tanáccsal, ám mindkét ENSZ-testület az emberi jogok tiszteletben tartását kívánja elérni – H. J.)
Másrészt, az is az igazsághoz tartozik, hogy Juvál Sáni Izraelben nem csak egyetemi professzor, dékán, hanem a megszállt területeken az izraeli hadsereg és a zsidó telepesek által a palesztinok ellen elkövetett gaztetteket kivizsgáló, azokat a világ közvéleményével megismertető, dokumentáló B’Celem nevű jogvédő szervezet egyik alapítója, igazgatósági tagja, többször szakmai véleményével tanúsította, igazolta az izraeli hadsereg által a polgári lakosság ellen a megszállt területeken elkövetett bűntetteket, jogsértéseket. Juvál Sáni professzort éppen ezért Izraelben enyhén szólva nem kedvelik a nacionalista zsidók.
Zoom
Juvál Sáni professzort Izraelben 2012-ben vezércikkben támadta a héber sajtó a palesztinok melletti kiállása miatt
Amerika egyébként azért lépett ki az „antiszemita” Emberi Jogi Tanácsból, mert, amint az a két héttel ezelőtti izraeli nyilatkozatban is áll: „A tanács már évek óta elfogult és ellenséges Izraellel szemben, ahelyett, hogy a világon az eredetileg kitűzött feladatát, az emberi jogokat védelmezné.” (Magyarán: az Izraelben és megszállt területeken, illetve a 2007 júniusa óta blokád alatt tartott Gázai övezetben kivitelezett menetrendszerű izraeli gyilkolászások és egyéb gaztettek elleni föllépés a hivatalos Izrael szerint nem igazán tartozik az emberi jogok védelmének kategóriájába – H. J.)
Hering J. – Kuruc.info