30 dél-afrikai búr család képviselője érkezett Oroszország Sztavropol régiójába – jelentette a Rossija 1 TV-re hivatkozva a Russian Today hírtelevízió. A menekültek elmondásuk szerint otthon erőszakos támadásokkal és halálos fenyegetésekkel kénytelenek szembenézni. A fehér emberek által felépített Európát és Amerikát pedig épp a fehérek üldözése érdekli a legkevésbé. Ausztrália viszont már fogadott be üldözött dél-afrikai fehéreket, s kész még több menekült számára is otthont biztosítani.

Az Oroszországban letelepedni szándékozó fehér farmerek szerint még legalább 15 ezren kívánják követni a példájukat. „Távozásunk immár élet-halál kérdése, folyamatosak a támadások ellenünk – nyilatkozta az egyik fehér farmer, Adi Slebus –, a politikusok pedig szítják a feszültséget. A klíma itt (az észak-kaukázusi sztavropoli régióban) mérsékelt, a földeket pedig Isten is megművelésre teremtette. Minden nagyon kellemes itt” – vélekedett a fehér férfi.
Az új dél-afrikai kormány és a frissen megválasztott elnök, Cyril Ramaphosa ígéretet tett az ország fekete lakóinak, hogy nekik fogja adni az 1600-as évek óta a fehérek birtokában lévő földeket. A kormányzat propagandájában arra hivatkozik, hogy „fel kívánja számolni az apartheid rendszer örökségét”. A fehér uralom idején (1994 előtt) ugyanis a dél-afrikai földek legnagyobb része a fehér kisebbség kezében volt.
A kormányzati intézkedések pedig felszították az erőszakot. Az AfriForum nevű jogvédő szervezet adatai szerint 2016-17 folyamán 74 fehér farmert gyilkoltak meg, és 638 esetben ért erőszakos támadás fehér gazdálkodókat.
A Rossija 1 televízió szerint az Oroszországba költöző fehér farmerek hozzá fognak járulni a mezőgazdasági termelés fellendüléséhez. Minden egyes érkező család 100 ezer dollárt tud magával hozni a megtakarításaiból befektetési célokra.
Oroszországban 43 millió hektár nagyságú föld nincs megművelve. 2014-től kezdődően megindult egy program, melynek keretében a kormány ingyen juttat földterületeket az azokat megművelni hajlandó orosz polgároknak A kezdeményezés hatalmas siker – olvasható a Russian Today hírtelevízió honlapján.
Az Észak-Kaukázusban található sztavropoli körzet lakóinak száma a Wikipédia szerint 2010-ben 2 786 281 fő volt. 80,1%-uk orosz nemzetiségű. A kisebbségek közül a legjelentősebbek az örmények, a darginok, a görögök, a cigányok, az ukránok és a nogajok.
P. O. - Kuruc.info
Korábban írtuk: