2019. február 18., hétfő, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:02 Nem mindig mesélgetett Auschwitzról Jobbik-Jákob - amikor a politikai érdek úgy kívánta, mulatott a zsidóviccen20:54 A MIÉP elnöke a Mi Hazánk irodájában köt megállapodást és tart előadást20:37 Kivonultak a parlamentből az egyesült ballibek - munka helyett inkább átruccantak Esztergomba19:56 Nyílt levél Hont Andrásnak19:50 Magyar fejlesztésű sporttérkép - minden egy helyen, egy alkalmazásban (x)19:38 Új fokozatra kapcsol az "antiszemitizmus elleni küzdelem": tanárok, diákok, ügyészek, bírák részesülnek átnevelésben a kormány jóvoltából19:05 Az EU újabb szankciókat fontolgat Oroszországgal szemben18:21 Újabb zseniális ellenzéki akció: írni nem tudnak, de tiltakozni nagyon szeretnek az elvtársnők18:03 Dúró: aki szerint értelmetlen a parlamenti munka, adja vissza a mandátumát!17:44 Kivágták Demetert a honvédelmi bizottságból17:24 Kísérti a múlt a cuki néppárti fiúkat: újabb "listázós" ügyet rángatott elő a fideszes sajtó17:00 Suzuki: még az érvényben lévő 250 órás túlórakeretet sem használják ki16:53 Le Monde: Netanjahu trójai falóként használja a V4-eket az EU ellen16:10 Kiadták a videót, amin a szökött fegyveres rabot üldözik, majd lebirkózzák15:47 Szerdától drágábban tankolunk
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

"Kreatív és jövőorientált utat követett" a meggyilkolt migráns- és buzisimogató gdanski polgármester

A lengyel politikai és társadalmi megosztottság felszámolását sürgette Slawoj Leszek Glodz gdanski érsek Pawel Adamowicznak, a város múlt hétvégén meggyilkolt főpolgármesterének szombati temetésén mondott beszédében, a temetésre tízezrek érkeztek szerte az országból.
Az érsek lelki egység megteremtését szorgalmazta Adamowicz meggyilkolásával szemben. Úgy fogalmazott: a néhai főpolgármester halála „megkongatta a vészharangot”. „Ami vasárnap este történt (…), azt egy vészharang durva, állandó hangjaként lehetett érzékelni, felhívásként a lelkiismeret megmentésére és életmódunk, politikai stílusunk megváltoztatására” – mondta. „Hazánknak harmóniára van szüksége a politikában” – tette hozzá.
Zoom
Felidézve Adamowicz polgármesteri tevékenységét, Glodz érsek megállapította, hogy „a város igazi fia volt, aki beleadta a szívét a szolgálatba” a maga által kijelölt „földi, dinamikus, kreatív és jövőorientált utat” követte". (Elég baj, ha a lengyel katolikus egyház ünnepli a buzirajongó és migránssimogató irányvonalat, de az a javára írható, hogy nem volt éppen abortuszbarát. Persze Orbánéknál is látjuk, hogy nem az elvek számítanak, ha véletlenül jó ügyek mögé is állnak szavakban, hanem a szavazatok - a szerk.)
Wojciech Polak, Lengyelország prímása levelet intézett a résztvevőkhöz, amiben azt írta, hogy hálát ad Istennek a jóért, amelyet Adamowicz terjesztett mások között, és együttérzését fejezte ki a néhai polgármester legközelebbi hozzátartozóinak. ”Imádkozom a tragikus módon elhunyt Pawel Adamowicz gdanski főpolgármester koporsója előtt, hogy megköszönjem Istennek mindazt a jót, amelyben keze és szíve által sokan részesültek„ – írta.
Zoom
A gdanski Szűz Mária-székesegyházban tartott temetési szertartáson lengyel és európai tisztségviselők csatlakoztak Adamowicz özvegyéhez és két lányukhoz. A hatalmas gótikus templomban mintegy 3500-an voltak.
Jelen volt Donald Tusk lengyel politikus, az Európai Tanács elnöke, aki Adamowicz személyes barátja volt. Részt vett a szertartáson Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök is, továbbá korábbi vezetők, közöttük Lech Walesa volt elnök. Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó PiS elnöke azonban nem volt jelen. Joachim Gauck volt német államfő, továbbá holland és német polgármesterek is lerótták tiszteletüket.
A temetésen imát mondtak zsidó és muszlim közösségi vezetők.
A néhai gdanski főpolgármester hamvait tartalmazó fekete urnát az oltár elé helyezték, körülötte fehér rózsák tucatjaival. Az urnát a templom egyik kápolnájában helyezik végső nyugalomra.
A gyászszertartást óriáskivetítőkön közvetítették az utcákon. Számos bolt és magánlakás ablakába tettek ki képeket a közkedvelt polgármesterről. A lengyel államfő nemzeti gyásznapot hirdetett.
A rendőrség becslése szerint Gdanskban mintegy 45 ezren követték a temetési szertartást.
Az 53 éves Adamowiczot múlt vasárnap egy jótékonysági célú szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, Stefan W., akinél korábban paranoid skizofréniát diagnosztizáltak. A főpolgármester kórházba szállítása után belehalt sérülésébe, gyilkosát őrizetbe vették.
A gyilkosság sokkolta a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt intézkedései nyomán mély politikai megosztottsággal szembesülő Lengyelországot, és a nagyobb nemzeti egység sürgetését, valamint a nyilvánosságban használt gyűlöletbeszéd elítélését váltotta ki.
Adamowicz egyike volt annak a 11 lengyel polgármesternek, akinek az Összlengyel Ifjúság nevű szélsőjobboldali ifjúsági szervezet 2017-ben halotti bizonyítványt ”állított ki„, miután a gdanski polgármester nyilatkozatot írt alá arról, hogy befogadja a menekülteket, szembemenve a PiS kormányzati politikájával.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready