Néhány hónap leforgása alatt mintegy 7,5 millió fővel bővült azok köre, akik sem vonatra, sem repülőgépre nem válthatnak jegyet Kínában. És a megfigyelő rendszer még nem is pörög 100 százalékon.
Zoom
Bár hivatalosan csak 2020-ban élesedhet Kínában az a rendszer, ami mindent és mindenkit megfigyelne, a "tesztüzem" már javában zajlik. A négy évvel ezelőtt megtervezett, majd nemrég elindított program lényege, hogy a megfigyelések kiértékelése után mindenki pontot kap a társadalmi kreditrendszerben. A nyilvántartottakat egy 800-900 pontos skálán mérik, ahol annál több pontot kap valaki, minél jobban tetszik a kormánynak a viselkedése. A pontok pedig egyúttal azt is jelentik, hogy miket tehet, és miket nem tehet meg az illető.
Zoom
Aki "jól fekszik" a kommunista rezsimnél, az gyakorlatilag bárhova elutazhat a világon, aki viszont rosszul, azt még az olyan hétköznapi dolgokról is letiltják, mint egy vonatjegy megvásárlása.
Tavaly novemberben már kiderült, mennyire hatékony a rendszer, akkor ugyanis arról érkezett hír, hogy már 4,5 millió személy számára tagadta meg a vonat, és 11 millió számára a repülőjegy vásárlását. Ehhez képest úgy tűnik, sokat fejlődött az algoritmus.
A The Guardian beszámolója szerint már 23 millió embert tiltottak le az utazásról a rendszerben kapott alacsony pontszáma miatt, vagyis alig néhány hónap leforgása alatt újabb 7,5 millió fővel bővült a "rossz állampolgárok" köre. A rendszer 5,5 millió alkalommal mondott nemet valakinek a vonatjegy vásárlására.
Zoom
Az alacsony kreditpontot különböző okok miatt kapták eddig a kínaiak, például: adó vagy büntetés be nem fizetése, alkohol vásárlása, kábítószer használata, vagy éppen kutya póráz nélkül sétáltatása, esetleg hamis információk terjesztése. Persze kérdés, a kommunista rezsim szemszögéből nézve mi tűnhet hamis információnak. Az egyéneknek emellett tilos befektetéseket, biztosítást vagy ingatlant vásárolniuk, míg a feketelistás cégeknek tilos kötvényeket kiadniuk vagy pályázati forrásokra pályázniuk.
2018-ban mintegy 128 ember volt, aki a befizetetlen adók miatt nem hagyhatta el Kínát. A kínai források szerint a rendszer működik, a jelentések szerint eddig 3,5 millió ember vagy cég fizetett adót a közösségi kreditrendszer miatt.
(HVG - The Guardian nyomán)
Kapcsolódó: