Bezár!
2021. február 25., csütörtök, Géza napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:38 Izraelben a hatóságok fogják megpróbálni rávenni az engedetlenkedőket az "oltakozásra"22:15 Késsel akart autót "vásárolni" a cigány - spriccelt a vér az idős áldozat ütőeréből21:57 Olaszországban húsvét utánig hosszabbították meg a korlátozásokat21:21 Kiutasítják az EU caracasi nagykövetét20:44 Ez a legújabb: "gyerekek nélkül nem lesz nyájimmunitás, muszáj őket minél előbb beoltanunk"20:32 Megtalálták egy 1994-ben elkövetett gyilkosság elkövetőjét - és adtak neki négy évet20:15 Putyin: "információs provokációk készülnek Oroszország ellen"20:05 A fél országban ismét sűrű ködre figyelmeztetnek19:37 Jókai, a hímsoviniszta19:11 Romney: Trump harmadszor is elnökjelölt lesz, ha elindul a 2024-es választáson18:50 Meghaladta a 18 milliót a beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában18:34 Irán nagy hatósugarú harci drónt fejleszt17:55 Átlagosan 29,4 évesen szülnek először a nők az EU-ban - és ezt még torzítja is a muszlim-cigány szaporodás17:31 105 nap után megérkezett a bértámogatás! - Fejenként 10 416 forint...17:24 Ma ötezer adag oltás a júdáspénz - Bibi király a judapesti gyarmatot is megajándékozza
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Ellenzéki tömegtüntetések zajlottak Oroszországban - több mint kétezer őrizetbe vétel, jövő hétvégén folytatják

Reklám

Az orosz Távol-Keleten megkezdődtek szombaton az előzetes letartóztatásba helyezett ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij érdekében meghirdetett, nem engedélyezett országos tüntetések, és megindult a résztvevők elleni hatósági fellépés is.
Navalnij hívei a közösségi médiában több mint 90 oroszországi városban szólítottak fel tüntetésekre.
Habarovszkban - amely az időzóna szerint hét órával előbbre jár Moszkvánál - ellenzéki aktivisták által megosztott videofelvételeken az látható, amint rendőrök tüntetőket vernek és zsúfolnak be egy rabszállító autóba. A távol-keleti városban egyúttal Szergej Furgal, a népszerű korábbi kormányzó letartóztatása ellen is tiltakoznak.
 
Tüntetők százai vonultak Vlagyivosztok és Irkutszk utcáira is, dacolva a dermesztő hideggel. "Mi vagyunk az erősek" és "Putyin hazug" - kiáltozták.
A hatóságok az előző napokban óvtak a részvételtől a nem engedélyezett tüntetéseken, amelyek amúgy is hónapok óta be vannak tiltva a koronavírus-járvány miatt. Jelena Andrejeva, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) fővárosi részlegének vezetője szombaton ismételten arra figyelmeztette a demonstrálni szándékozókat, hogy a tömegtüntetések a járványhelyzet destabilizációjához vezethetnek. Hangsúlyozta, hogy a koronavírust Moszkvában még nem győzték le, de a fertőzési számok minden korosztályban stagnálnak vagy csökkennek.
A hatóságok megelőző intézkedéseket is tettek a tüntetések megakadályozására, Navalnij több támogatóját és társát ideiglenes őrizetbe vették, köztük Kira Jarmist, Navalnij szóvivőjét is.
Navalnijt, aki a múlt hét végén tért haza Németországból, ahol egy berlini klinikán mérgezés miatt kezelték, hétfőn az orosz hatóságok harmincnapos letartóztatásba helyezték. Az ellenzéki aktivista és csapata az eljárást politikailag motivált leszámolásnak minősítette, amelynek célja az elhallgattatása.
Az Európai Unió szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben Navalnij megmérgezése miatt, amelyet Vlagyimir Putyin elnök rovására írnak, és amelyet az EU és általában a Nyugat meggyőződése szerint az orosz titkosszolgálat (FSZB) egyik osztaga hajtott végre. Ezt a szervezet és az orosz elnök is tagadja.
Frissítés: Ellenzéki tüntetőket vettek őrizetbe több orosz városban
Több orosz városban tüntetőket vettek őrizetbe az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatására szombaton megszervezett tüntetéseken.
A politikai megmozdulások elleni hatósági fellépés megfigyelésére szakosodott OVD-Info szerint moszkvai idő szerint kora délutánra 330 embert állítottak elő. A Mihail Hodorkovszkij emigráns "orosz" ellenzéki politikus által finanszírozott MBH Media szerint Moszkvában 60, Szentpéterváron több mint 50 embert szállítottak el. A hatóságok szerint iratellenőrzés történik.
A Meduza ellenzéki hírportál szerint a többtucatnyi városra kiterjedő megmozdulásokban több tízezren vesznek részt. A Távol-Keleten elkezdődött tüntetések Szibéria és az Ural településeit, majd Moszkvát és Szentpétervárt is elérték.
Az Eho Moszkvi rádió helyszíni jelentése szerint Moszkva belvárosában, a Puskin téren több ezren gyűltek össze, és Szentpéterváron is ezrek próbálnak bejutni a Szenátus térre. Több helyen a mobilinternet lelassulására panaszkodtak a tüntetők, a szolgáltatók szerint azonban csak helyi túlterheltségről lehet szó.
A hatóságok már a szombati tüntetéseket megelőzően őrizetbe vettek ismert ellenzékieket, nem engedélyezett tüntetések szervezése vagy fiatalkorúak felbujtása címén. Közülük többeket előzetes letartóztatásba helyeztek vagy megbírságoltak.
A közösségimédia-szolgáltatókat az elmúlt napok folyamán felszólították, hogy távolítsák el a tüntetésre buzdító bejegyzéseket, amelyeket a hivatalos szervek törvénysértőnek tekintenek. A hatóságok emlékeztettek rá, hogy a koronavírus-járvány miatt gyülekezési tilalom van érvényben. Az oktatási minisztérium felhívással fordult a szülőkhöz, hogy a megmozdulásoktól tartsák távol gyerekeiket, és szervezzenek közös családi programot szombatra.
Az orosz külügyminisztérium pénteken Telegram-bejegyzésben kifogásolta, hogy a moszkvai amerikai nagykövetség a honlapján olyan részletes tájékoztatást tett közzé a tervezett tüntetések helyszíneiről és időpontjairól, amely szerinte meghaladta a saját állampolgárai védelméhez szükséges figyelmeztetést.
Az elkülönítőben tartott Navalnij pénteken videoüzenetet tett közzé az Instagramon, amelyben közölte, hogy pszichikai értelemben kiegyensúlyozott, és nem foglalkozik az öngyilkosság gondolatával.
2. frissítés: Több mint ezer őrizetbe vétel
A politikai megmozdulások elleni hatósági fellépés megfigyelésére szakosodott OVD-Info szerint moszkvai idő szerint délután négyig 1090 embert állítottak elő, Moszkvában háromszázat, Szentpéterváron pedig 162-őt. A tüntetők mindkét nagyvárosban áttörték a kordont, a rendőrök gumibotot használtak.
Tüntetés több külföldi városban
Prágában, Varsóban és Tallinnban is tüntettek Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus letartóztatása ellen - számoltak be különféle hírforrások szombaton.
Prágában mintegy kétszázan vonultak az orosz nagykövetség elé, hogy hangot adjanak nemtetszésüknek. A többségében fiatal tüntetők "Szabadságot Navalnijnak", "Demokráciát akarunk, nem diktatúrát!" és "Le a törvénytelenséggel!" feliratú transzparenseket hordoztak, orosz popzenét hallgattak és énekeltek. Közülük többen orosz nemzeti zászlóval jelentek meg. A megmozdulás rendbontás nélkül zajlott.
Varsóban és Krakkóban is tiltakozást szerveztek Navalnij és az Oroszországban bebörtönzött politikai foglyok támogatására.
"Azt követeljük, hogy vessenek véget az elnyomásnak, az orosz állampolgárok szabadon részt vehessenek a békés megmozdulásokon, és kifejezhessék véleményüket" - mondta az egyik tüntető.
Észtország fővárosában, Tallinnban, illetve az észt-orosz határ mentén található Narvában is több százan tüntettek. Észtországban népes orosz kisebbség él.
"Navalnij a halált megvető bátorság megtestesítője, és megmutatja, mire képes az egyszerű állampolgár a hatalmi apparátus erejével szemben" - mondta Sergei Metlev, a tallinni megmozdulás egyik szervezője a BNS balti hírügynökségnek.
3. frissítés: Fehérorosz forgatókönyv: jövő hétvégén újra kezdik
A politikai megmozdulások elleni hatósági fellépés megfigyelésére szakosodott OVD-Info szerint szombat estig 2131 embert - Moszkvában 795-öt Szentpéterváron pedig 309-et - állítottak elő, ami napi rekord a csoport működésének kezdete, 2011 vége óta.
A tüntetők mindkét nagyvárosban áttörték a kordont, a rendőrök erőszakot alkalmaztak. A fővárosban átmenetileg őrizetbe vették Julija Navalnaját, az ellenzéki politikus feleségét.
Hírügynökségek úgy értesültek, hogy mintegy negyven rendőr megsérült Moszkvában. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított.
Sajtójelentések szerint a több mint száz városra kiterjedő megmozdulásokon több tízezren - a Mihail Hodorkovszkij emigráns "orosz" ellenzéki politikus által finanszírozott MBH Media szerint 110 ezren - vettek részt. A Távol-Keleten elkezdődött tüntetések Szibéria és az Ural településeit, majd Moszkvát és Szentpétervárt is elérték. Korábban a jelenlegi és a korábbi fővároson kívül sohasem vettek rész ennyien utcai megmozduláson Navalnij támogatására.
Az orosz belügyminisztérium szerint Moszkva belvárosában, a Puskin téren kora délután négyezren gyűltek össze, de a Reuters hírügynökség azt állította, hogy a fővárosi megmozdulásoknak tízszer ennyi részvevője volt. Szentpétervárról és Jekatyerinburgból is tízezres nagyságrendű megmozdulásról szóltak a sajtójelentések.
Több helyen a mobilinternet lelassulására panaszkodtak a tüntetők, a szolgáltatók szerint azonban csak helyi túlterheltségről lehet szó, a számtalan okostelefonos élő közvetítés miatt.
Leonyid Volkov, Navalnij regionális törzseinek vezetője kijelentette, hogy a következő hétvégén is tiltakozások lesznek. Ez megfigyelők szerint azt jelenti, hogy a letartóztatott orosz politikus hívei megkísérlik "a fehérorosz forgatókönyv" szerint alakítani a moszkvai eseményeket.
Moszkva felszólította az Egyesült Államokat
Az orosz külügyminisztérium pénteken Telegram-bejegyzésben kifogásolta, hogy a moszkvai amerikai nagykövetség honlapján olyan részletes tájékoztatást tett közzé a tervezett tüntetések helyszíneiről és időpontjairól, amely a tárca szerint meghaladta a saját állampolgárainak védelméhez szükséges figyelmeztetést. Az orosz tárca felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a belügyekbe való beavatkozással.
Marija Zaharova külügyi szóvivő a TASZSZ-nak nyilatkozva szombaton azt mondta, az amerikai diplomatáknak magyarázatot kell adniuk arra Moszkvának, hogy miért közölték a tiltakozások útvonalát, és miért dobták be a köztudatba a "Kreml elleni menetelés" gondolatát, amikor ilyen tervük a szervezőknek nem volt. Felvetette, hogy mi lett volna, ha a washingtoni orosz nagykövetség közölt volna hasonló térképet, az állítva, hogy a tiltakozók célpontja a Capitolium.
Az amerikai képviselet szombaton a véleménynyilvánítási jog megsértésének minősítette és elítélte az őrizetbe vételeket.
4. frissítés: Az EU most elítélte a "rendőri erőszakot"
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetében elítélte szombaton az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista támogatására, hatósági tilalom ellenére tartott aznapi oroszországi tüntetések számos résztvevőjének őrizetbe vételét és az ellenük alkalmazott "aránytalan erőszakot".
Üzenetében Borrell hangsúlyozta, hogy hétfőn, az uniós külügyminiszterek videókonferenciáján "feltétlenül tanácskozni fognak válaszlépésekről".
Az Európai Parlament csütörtöki állásfoglalásában szigorúbb szankciókra szólította fel az EU-t Oroszországgal szemben. A képviselők a kormányzathoz kötődő orosz oligarchákra, Vlagyimir Putyin elnök belső körére és az orosz média propagandistáira terjesztenék ki a büntetőintézkedéseket, és az Északi Áramlat-2 földgázvezeték munkálatainak azonnali leállítására szólították fel az EU-t.
(MTI nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között újra kell indítani a sportlétesítményeket (uszodákat, tornatermeket, konditermeket), szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. Ön egyetért?
» Egyetértek» Nem értek egyet» Azonnali és teljes körű nyitást szeretnék, biztonsági szabályok nélkül
A rendezvények, koncertek, fesztiválok, sportesemények látogatását meg kell engedni azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek? Vagy ezeket az eseményeket nem szabad megrendezni vagy látogathatóvá tenni, amíg a járvány véget nem ér?
» A védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek meg kell engedni» Nem szabad látogathatóvá tenni a járvány végéig ezeket az eseményeket» Azonnal látogathatóvá kell tenni, függetlenül a beoltottságtól
Vannak, akik azt javasolják, hogy a járvány elmúltáig Magyarország területére csak olyan külföldiek léphessenek, akiket beoltottak, vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ön egyetért ezzel?
» Egyetértek» Nem értek egyet» Vissza kell állítani a járvány előtti állapotokat ebben is

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready