Bezár!
2021. április 23., péntek, Béla, Egyed napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:55 A brit légierő négy vadászgépe érkezett járőrszolgálatra Romániába21:37 Balázs Klári elismerte a 40 éven át gyümölcsöző lopást, az izraeli zeneszerző 200 ezer dollárt követel21:11 Csehszlovák szolidaritás: a felvidéki kormány is kiutasít három orosz diplomatát20:57 A Gyurcsány-terv20:35 Brit tudósok: a kevés alvás növeli a demencia kockázatát20:14 A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártási eljárását19:46 Már nem a Covid-19 számlájára írják a vezető halálozási okot Angliában19:24 Szénfelhasználása csökkentésébe kezd 2026 és 2030 között - ígéri Kína19:03 Autókölcsönzés cigány módra - még a katalizátor is megmarad18:51 Kivizsgálták Navalnijt, és felszólították, hogy fejezze be az éhségsztrájkot18:23 Palesztin kormányfő: az izraeli kormány minden létező eszközt felhasznál, hogy beavatkozzon a választásokba 18:00 Putyin kész Moszkvában fogadni Zelenszkijt17:48 Magánzárkában őrzik a zsidó-néger bosszúhadjárat legújabb áldozatát, de "legalább" félóránként megzavarják17:22 Lapértesülés: Biden az örmény népirtás elismerésére készül16:56 Kiszivárogtak az államtitkár szavai: "a magyar egészségügy nem élné túl a negyedik hullámot"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Európa, segíts: "részben szabad" minősítést kapott Magyarország a Freedom House jelentésében

Világméretű visszaesésről számol be a Freedom House éves demokráciajelentése. Az USA és India lecsúszása megdöbbentő, Magyarország kedvezőtlen értékelése a már megszokott kategóriába sorolható - örvendezik a kormányzati reklámpénzből eltartott, szélsőbaloldali Népszava. Alább a folytatás.
Hazánk (sic!) a politikai jogokra kapható 40 pontból 26-ot, a polgári szabadságok terén 60-ból 43-at érdemelt, összesítésben pedig 69 pontjával ismét „részben szabad” minősítést kapott. A rangsorban olyan országok vannak előttünk, mint Peru, Szenegál, Tunézia, Botswana, Namíbia, Mongólia vagy Bulgária. Szomszédaink közül csak Szerbiában rosszabb a helyzet (64 pont). Lengyelország 82, Románia 83, Horvátország 85, Szlovákia 90, Ausztria 93, Szlovénia 95 pontot és valamennyi „szabad” minősítést kapott.
Az emberiség csaknem háromnegyede olyan helyen él, ahol tavaly romlott a demokrácia állapota. A jelenség nem új, az amerikai Freedom House éves jelentései 2006 óta jelzik a negatív tendenciát. A helyzet mostanra odáig fajult, hogy orosz és kínai – hozzátehetjük: magyar kormánypárti – kommentátorok már arról írnak, hogy a demokrácia eleve alsóbbrendű társadalmi berendezkedés, mint a tekintélyuralom. Ezek a szerzők örvendeznek a demokrácia gyengülésén és támadják azokat a "bátor csoportokat és egyéneket", amelyek és akik megpróbálják visszafordítani a folyamatot. A gyakorlat célja az, hogy az érintett rezsimek megerősítsék nemzetközi befolyásukat és elkerüljék a visszaélések miatti elszámoltatást.
Zoom
Kevin Kallaugher korábbi karikatúrája - illusztráció
A legnagyobb változás az egy évvel korábbi állapotokhoz képest az, hogy a világ legnépesebb demokratikus országa, India a „szabadból” visszacsúszott a „részben szabad” kategóriába. Ez Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista politikájára vezethető vissza, amely egyre kíméletlenebb az ellenzékkel és a muszlim kisebbséggel. Az Egyesült Államokat nem fenyegeti leminősítés, de nem lehet büszke 83 pontjára, amellyel Panamával és Romániával van holtversenyben. Az USA tíz év alatt tizenegy pontot veszített. Bár a jelentés még a kongresszus január 6-i megtámadása előtt készült, már 2020-ban is világos volt, hogy Donald Trump kormányzata megpróbálja ellehetetleníteni tevékenysége ellenőrzését. Például sorra bocsátották el a minisztériumok független, a belső visszaélések kivizsgálására hivatott főfelügyelőit. Az exelnök folyamatosan választási csalásról beszélt, amivel aláásta a demokratikus folyamatokba vetett közbizalmat. Amerikának a jelentés szerint meg kell erősítenie a demokrácia intézményes garanciáit és helyre kell állítania a polgári normákat ahhoz, hogy visszanyerje hitelességét a világ szemében. (Itt érdemes megjegyezni, hogy a Freedom House független, de amerikai kormányzati támogatást élvező szervezet.)
A demokrácia állapotának sokat ártott a világjárvány. A pandémiát a demokráciákban és a diktatúrákban élők is megszenvedték, ám utóbbiaknak kevesebb lehetőségük volt felemelni szavukat a hibák kijavításáért. Egyes államokban, például Magyarországon és a Fülöp-szigeteken a kormány kihasználta az alkalmat saját hatalma megerősítésére, jogkörei bővítésére. A jelentés megemlíti a rendeleti kormányzás magyarországi bevezetését, mint ami beleillik Orbán Viktor tízéves, fokozatos hatalomkoncentrációra irányuló politikájába és a közvagyon átjátszását a lojális pártkatonák által irányított intézményeknek. A magyar kormány a járvány alatt korlátozta a költségvetés független ellenőrzését és gyakorlatilag megtiltotta, hogy az egynemű párok gyermekeket fogadhassanak örökbe – állapítja meg a Freedom House jelentése (ez tehát hasfájásuk valódi oka - a szerk.).
Pontok 0-tól 4-ig
A Freedom House minden ország és terület esetében ugyanazt a tíz politikai jogot és tizenöt polgári szabadságot vizsgálja. A pontszámok 0-tól 4-ig terjednek, a teljes szabadság tehát 100, az abszolút diktatúra 0 pontot kap. A politikai jogokra vonatkozó osztályzatok három csoportja a a választásokat, a pluralizmust és a kormányzat működését öleli föl. A polgári szabadságok alkategóriái: szólás- és hitszabadság, a szervezkedés szabadsága, jogállamiság, személyes autonómia és egyéni jogok. Külön pontlevonás jár a demográfiai változások kikényszerítéséért. Az osztályzatok alapján az országokat és területeket a szabad, részben szabad és nem szabad kategóriákba sorolják.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready