Bezár!
2021. április 23., péntek, Béla, Egyed napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:46 Brit kutatók: az első oltási adag is jelentősen csökkenti a fertőződés esélyét07:33 Ismét riasztást adtak ki zsaroló levelek miatt07:15 Védetté nyilvánították a farkast Felvidéken06:54 India is felkerült a brit kormány beutazási tilalmi listájára a legújabb mutáns miatt06:36 Amerikai tábornok: össze fog omlani az afgán hadsereg, még a repülőgépeiket sem tudják karbantartani21:55 A brit légierő négy vadászgépe érkezett járőrszolgálatra Romániába21:37 Balázs Klári elismerte a 40 éven át gyümölcsöző lopást, az izraeli zeneszerző 200 ezer dollárt követel21:11 Csehszlovák szolidaritás: a felvidéki kormány is kiutasít három orosz diplomatát20:57 A Gyurcsány-terv20:35 Brit tudósok: a kevés alvás növeli a demencia kockázatát20:14 A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártási eljárását19:46 Már nem a Covid-19 számlájára írják a vezető halálozási okot Angliában19:24 Szénfelhasználása csökkentésébe kezd 2026 és 2030 között - ígéri Kína19:03 Autókölcsönzés cigány módra - még a katalizátor is megmarad18:51 Kivizsgálták Navalnijt, és felszólították, hogy fejezze be az éhségsztrájkot
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Csökken, de még mindig magas az ál-kereszténydemokrata pártszövetség támogatottsága Németországban

Alig fél évvel a következő németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt egyre gyengül a legnagyobb kormányzó erő, az Ál-kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Ál-keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének támogatottsága, egy vasárnap ismertetett felmérés szerint már a legutóbbi Bundestag-választáson elért szintet sem éri el.
A Bild am Sonntag című lap megbízásából végzett közvélemény-kutatás szerint a választók 32 százaléka támogatja a CDU/CSU-t.
Ez a legalacsonyabb szint a koronavírus-világjárvány németországi elmélyülése, 2020 márciusa óta, és nem éri el a 2017-es Bundestag-választáson elért 32,9 százalékot, amely a pártszövetség történetének legrosszabb eredménye volt az 1949-es 31 százalék óta.
A CDU/CSU támogatottsága a járvány első szakaszában a helyzet romlásával párhuzamosan mind magasabbra emelkedett, majd nagyjából fél évre a 40 százalék körüli szinten stabilizálódott. A gyengülés az utóbbi hónapokban kezdődött, és a német sajtóban idézett szakértők szerint ugyancsak összefügg a járvány elleni védekezéssel.
Az elemzések szerint a CSU/CSU-t mindenekelőtt az oltási kampány lassúsága, valamint a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó járványügyi zárlat feloldása körüli bizonytalanság miatt támadt lakossági elégedetlenség sújtja.
Tovább rontja a pártszövetség helyzetét, hogy a napokban két Bundestag-képviselőjükről is kiderült, hogy elfogadtak több százezer euró jutalékot egészségügyi védőmaszkokkal foglalkozó vállalkozásoktól, amelyeket állami megrendelésekhez segítettek. A CSU-s Georg Nüsslein ellen nyomozás is indult már, a másik képviselő, a CDU-s Nikolas Löbel pedig vasárnap bejelentette, hogy terveit megváltoztatva inkább nem indul a következő választáson.
A támogatottság rohamos csökkenése a március 14-i helyi törvényhozási (Landtag-) választásra készülő Baden-Württembergben és Rajna-vidék-Pfalzban készített felmérésekben is nyomon követhető.
A CDU Baden-Württembergben már csak 24 százalékon áll - hat százalékpontot veszítve a tavaly év végén mért 30 százalékhoz képest -, nagyságrendekkel elmarad koalíciós társától, a tartományt nagyobbik kormánypártként 2011 óta vezető Zöldektől, akik 35 százalékon állnak.
Rajna-vidék-Pfalzban a CDU ellenzékben van, támogatottsága a legutóbbi, február végén, március elején készített mérések szerint 29 százalékra süllyedt az év elején elért 33-34 százalékról. A kereszténydemokraták így egyre inkább elmaradnak a tartományt a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) mögött, amely a szavazatok 33 százalékára számíthat.
A Bild am Sonntagban közölt adatok szerint az országos szintű támogatottságot tekintve a CDU és a csak Bajorországban működő CSU szövetsége 2 százalékponttal gyengült az előző, egy héttel korábban mért 34 százalékhoz képest.
Ugyanakkor a jobbközép pártszövetség így is messze a legnépszerűbb politikai erő Németországban. A második a Zöldek pártja 19 százalékkal, utánuk az SPD következik 16 százalékkal, majd a CDU/CSU-tól jobbra álló, buzi és zsidó tagozattal is rendelkező Alternatíva Németországnak (AfD) 10 százalékkal, és az FDP és az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke), egyaránt 9 százalékkal.
A Bundestag-választást szeptember 26-án tartják.
(MTI nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready