A spanyol gyarmattartók kora újkori bűneire hivatkozva tiltakozott Nicaragua amiatt, hogy a spanyol kormány bírálta a nicaraguai elnököt, amiért ellenzéki vezetőket tartóztattak le a novemberben esedékes elnökválasztás előtt a közép-amerikai országban.
Arancha González Laya spanyol külügyminiszter "sértő kijelentései" "arra a cinizmusra és szégyentelenségre emlékeztetnek minket, amellyel oly sok botrányos és kegyetlen bűncselekményt követett el a spanyol korona a szent (nicaraguai) föld brutális meghódításakor" - áll abban a négyoldalas levélben, amelyet a nicaraguai kormány küldött a spanyol külügyminisztériumnak.
Mint írták, Laya a diplomáciában szokatlan "tudatlansággal és barbársággal", "egy sheriff hanghordozásával" próbálta kioktatni "egy szabad és szuverén nép elnökét".
A levélből nem derül ki, hogy a nicaraguai kormány a spanyol külügyminiszernek pontosan mely kijelentéseit sérelmezi. Madrid az elmúlt időszakban többször fölszólította Daniel Ortega nicaraguai elnököt, hogy engedjék szabadon a közép-amerikai országban bebörtönzött ellenzékieket, akiket megfigyelők szerint a novemberben esedékes elnökválasztással összefüggésben tartóztattak le. Nagyjából 20 ellenzéki került rács mögé, köztük olyanok, akik komoly kihívói lehetnének a jelenlegi elnöknek az őszi megmérettetésen.
A 75 éves Ortega 2007 óta irányítja a 6,5 millió lakosú közép-amerikai országot.
(MTI)