Több pontban megegyezésre jutottak a venezuelai kormány és az ellenzék képviselői a latin-amerikai országot sújtó politikai és gazdasági válság rendezését célzó, Mexikóvárosban tartott egyeztetések során - derül ki a felek által kiadott közleményből.
A hétfői bejelentés szerint a szeptember 3-tól 6-ig tartó tárgyalásokon megegyeztek a koronavírus-járvány kezelésére vonatkozó stratégiáról, illetve a szomszédos Guyanával folytatott határvita kapcsán is egyetértésre jutottak.
A közleményben tudatták továbbá, hogy a következő fordulón egyeztetni fognak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Venezuelának szánt hiteleiről, és megvitatják a novemberben esedékes regionális és helyhatósági választások kérdését is.
A megbeszéléseket pozitívan értékelte a kormány delegációját vezető Jorge Rodriguez is, aki mindazonáltal hozzátette, hogy "még hosszú az út, és sok a munka".
A venezuelai válság rendezése érdekében augusztus közepén, Norvégia közvetítésével kezdődtek tárgyalások a Nicolás Maduro vezette venezuelai kormány és a latin-amerikai ország ellenzéke között. A tárgyalásokon képviseltette magát egyebek között Hollandia, Törökország, Bolívia és Oroszország is. Megfigyelők szerint már az is az ellenzék stratégiaváltását jelezte, hogy ismét hajlandók voltak tárgyalni a kormánnyal. Addig ugyanis azzal vádolták Madurót, hogy a párbeszédet csak időnyerésre és a nemzetközi nyomás mérséklésére használja.
A kormány többször hangsúlyozta, kiemelten fontosnak tartja a venezuelai tisztségviselők, intézmények és vállalatok - például a PDVSA állami olajvállalat - ellen Washington és az Európai Unió által hozott szankciók feloldását. Maduro azt állítja, hogy ezek a büntetőintézkedések okozzák az ország gazdasági nehézségeit.
Az Egyesült Államok kormánya már jelezte, hajlandó felülvizsgálni a büntetőintézkedéseket, amennyiben a venezuelai kormány "érdemi eredményt" ér el az ellenzékkel folytatott egyeztetéseken.
Az ellenzék legfőbb követelései között vannak a szabad választások, a politikai foglyok szabadon engedése, illetve azt követeli a kormánytól, engedje be a külföldi humanitárius segélyeket és a koronavírus elleni vakcinákat.
(MTI)