Az utóbbi két napban 3300 latin-amerikai migránst telepítettek át a texasi Del Rio városából - közölték vasárnap az amerikai hatóságok, nem sokkal később pedig bejelentették azt is, hogy megkezdődött az emberek visszatoloncolása.
A tájékoztatás szerint helyi idő szerint vasárnap már megérkeztek Haitira az első, kitoloncoltakat szállító repülőjáratok: eddig több mint 320 ember ért földet Port-Au-Prince-ben, a haiti kormány pedig azt közölte, hogy kedden további hat járat érkezik.
Magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztségviselő szerint szerdától Washington napi hét járatot tervez Haitira.
A napokban több mint tízezer latin-amerikai menedékkérő vert tábort a napokban a Mexikót Dél-Texasszal összekötő Del Rio Nemzetközi Híd alatt, miután átkeltek a Rio Grande folyón az Egyesült Államok területére. Túlnyomó részük a katasztrófák és politikai bizonytalanság sújtotta Haitiből érkezett.
Zoom
Zoom
Raul Ortiz, az amerikai határőrség vezetője Del Rióban tartott sajtótájékoztatóján már vasárnap jelezte: a hatóságok a lehető leghamarabb rendezni akarják a híd alatt táborozó 12 662 migráns ügyét, akik először a bevándorlási hatóságok létesítményeibe kerülnek. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok megbeszélést folytat a származási és tranzitországokkal, hogy fogadják vissza az embereket.
Ortiz szerint vasárnap hajnal óta nem voltak újabb átkelési kísérletek amerikai területre.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter egy másik sajtótájékoztatón már leszögezte, hogy vasárnaptól naponta fognak indulni kitoloncolási járatok Haitire. Az amerikai belbiztonsági tárca szerdán közölte, hogy fokozza a kitoloncolások ütemét, és egyebek mellett a határvédelem erősítésével igyekszik megbirkózni a Del Rióban kialakult migrációs helyzettel.
Joe Biden amerikai elnök még hivatali idejének legelején megszüntette elődje, Donald Trump elnök számos korábbi bevándorlási intézkedését, ugyanakkor érvényben hagyta a koronavírus-járvány miatt bevezetett kitoloncolási szabályozást, amely a jelenlegi adminisztráció számára lehetővé tette, hogy villámgyorsan visszafordítsa a mexikói-amerikai határt illegálisan átlépő legtöbb migránst.
(MTI)