A litván védelmi minisztérium a kínai gyártmányú mobiltelefonok vásárlásának kerülését, valamint a meglévő készülékek kidobását javasolta kedden.
A védelmi tárca alárendeltségében működő Országos Kiberbiztonsági Központ jelentésében arról számolt be, hogy az érintett mobiltelefonokon olyan beépített funkciókat találtak, amelyek a cenzúrát szolgálják.
Az okostelefonokat gyártó kínai Xiaomi vállalat Európában értékesített készülékeinek alkalmazásai, köztük a beépített internetböngésző például felismerik és letilthatják az olyan keresőszavakat, mint "szabad Tibet", "Éljen Tajvan függetlensége", vagy "demokráciamozgalom". Ezeket a funkciókat például a Xiaomi Mi 10T 5G okostelefonjában az Európai Unió területén kikapcsolták, de távolról bármikor aktiválni lehet őket - ismertette a litván kiberbiztonsági hatóság jelentésében. A dokumentum szerint a cenzúrázható fogalmak folyamatosan frissülő listája jelenleg 449 kifejezést tartalmaz kínai nyelven.
Ezen felül az Országos Kiberbiztonsági Központ megállapítása szerint a Xiaomi telefonja egy szingapúri szerverre továbbítja a titkosított adatforgalmi adatokat.
Biztonsági rést találtak a Huawei P40 5G okostelefonjaiban is.
"Javasoljuk, hogy ne vegyenek új kínai telefonokat, és lehető leghamarabb szabaduljanak meg a már megvásárolt készülékektől" - hangsúlyozta Margiris Abukevicius, védelmi tárcavezető-helyettes sajtótájékoztatóján.
"Mindez nemcsak Litvánia, hanem a Xiaomi készülékeket használó minden ország számára fontos" - emelte ki a kibervédelmi hatóság.
A Xiaomi egyelőre nem reagált a Reuters globális hírügynökség megkeresésére az ügyben. A Huawei vállalat balti államokban működő képviselete a BNS helyi hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy készülékei nem továbbítják a felhasználók adatait illetékteleneknek.
Peking és Vilnius viszonya elhidegült az utóbbi időben. Kína augusztusban felszólította Litvániát, hogy hívja vissza pekingi nagykövetét, jelezve, hogy ő is visszahívja vilniusi nagykövetét. Az elmérgesedett viszony hátterében az áll, hogy Vilnius engedélyezte, hogy Tajvan saját nevét használva képviseleti irodát hozzon létre Litvániában, amit Kína a területe elleni fenyegetésként értékelt.
(MTI)
Frissítés: a Xiaomi cáfol
A magyarországi márkaképviselet az alábbi közleményt küldte portálunknak:
A litván védelmi minisztérium kínai gyártmányú mobiltelefonok vásárlásával kapcsolatos javaslatára reagálva osztjuk meg a Xiaomi hivatalos álláspontját:
  • A Xiaomi készülékek semmilyen módon nem cenzúrázzák a felhasználók kimenő vagy bejövő kommunikációját.
  • A Xiaomi ahogy eddig, úgy a jövőben sem fogja akadályozni az okoskészülékeit használókat semmilyen tevékenységükben, így korlátozás nélkül indíthatnak kereséseket, hívásokat, böngészhetik az internetet, vagy használhatnak harmadik fél által biztosított szoftvereket.
  • A Xiaomi teljes mértékben tiszteletben tartja és védi minden felhasználójának a törvény által biztosított jogait.
  • A Xiaomi teljes mértékben megfelel az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletében (GDPR) foglalt előírásoknak.