Égbekiáltó igazságtalanságnak nevezte pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hogy Németország nem hajlandó jóvátételt fizetni Leningrád második világháborús német blokádja valamennyi túlélőjének nemzetiségükre való tekintet nélkül.
"Jóvátétel fejében felajánlották, hogy felújítanak egy kórházat Szentpéterváron. Köszönet nekik érte. Megszervezték a két egykori hadviselő fél veteránjainak találkozóját, de ez sem mentesít az égbekiáltó igazságtalanság alól" - mondta Lavrov a külföldön élő oroszok pénteken Moszkvában kezdődött kétnapos hetedik világkongresszusán.
Zoom
Illusztráció: egy James Kirchik nevű amerikai zsidó újságíró pózol az elkorcsosult Berlinben
"A holokauszt bűncselekmény, de amit a fasiszták Leningrád ellen tettek, abban nem volt különbség zsidók és oroszok, tatárok, grúzok, örmények között, bárki is élt ott" - tette hozzá Lavrov.
A külügyminiszter kifejtette, hogy a német kormány által a Leningrád csaknem 900 napos blokádját túlélő zsidók részére - és csak az ő részükre - kifizetett jóvátételről van szó. Mind mondta, évek óta igyekeztek megoldani ezt a kérdést diplomáciai csatornákon, de azt a választ kapták a német féltől, hogy a felelősségre vonatkozó hatályos törvény értelmében a "holokausztot túlélő zsidók" számára jár jóvátétel, bárhol is éljenek, a leningrádi blokád többi túlélője pedig nem esik a holokauszt kategóriájába.
Korábban Marija Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a német hatóságok rendre nem vettek tudomást az orosz fél felszólításáról, hogy ne tegyenek különbséget nemzetiség szerint a humanitárius jóvátétel kifizetésekor. Hozzátette, hogy Moszkva ismételten kérte Berlint, felelőssége elismeréseként ne a megkülönböztetés, hanem az igazságosság és az erkölcs alapján találjon megoldást, és ne rejtőzzön "jogászkodó kifogások" mögé.
(MTI nyomán)