Újabb tüntetések voltak csütörtökön Szudán fővárosában, Kartúmban és több vidéki városban az októberi katonai hatalomátvétel miatt, a tüntetők ismét összecsaptak a rendfenntartó erőkkel. Omdurmánban a biztonsági erők éles lőszert is bevetettek, és sajtójelentések szerint két embert lelőttek.
Az október 25-i katonai hatalomátvétel óta ez már a 14. nagyobb tüntetés volt. Az úgynevezett helyi ellenállási bizottságok szervezik őket. A rendszeresen erőszakba torkolló megmozdulásokon eddig legkevesebb 59-en vesztették életüket, és százak sebesültek meg a tiltakozásokhoz csatlakozó Szudáni Orvosok Bizottsága szerint. Egy másik forrás - amelyet az AP amerikai hírügynökség idézett - 62 ember haláláról tud.
Vasárnap lemondott Abdalla Hamdok civil miniszterelnök, kevesebb mint két hónappal azt követően, hogy novemberben megállapodás született a civil csoportok és a katonai vezetők között a hivatalába történő visszahelyezéséről, miután megbuktatták és házi őrizetbe helyezték. Hamdok a politikai erők szétforgácsolódásával, illetve a kormányzat civil és katonai résztvevőinek konfliktusával indokolta vasárnapi lemondását. Kijelentette, hogy minden erőfeszítése ellenére nem sikerült politikai konszenzust teremtenie, így most Szudán szerinte "veszélyes fordulóponthoz érkezett, amely az ország túlélését fenyegeti".
Abdel-Fattáh Burháni tábornok, a katonai hatalomátvétel irányítója viszont azt hangoztatja: "továbbra is nyitva áll a lehetőség a politikai erők és a forradalmi ifjúság előtt", hogy megállapodásra jussanak a demokratikus átmenetről, vagyis a polgári kormányzáshoz történő visszatérésről.
(MTI)