Lviv (Lvov, Lemberg) nem hajlandó humanitárius segélyt adni az orosz ajkú menekülteknek - olvasható egy videó alapján született Fb-bejegyzésben.
Eszerint Lvovban a helyi nacionalisták nem voltak hajlandók ENSZ-humanitárius segélyt adni a menekülteknek, mert azok oroszul beszéltek.
A közösségi oldalakon terjesztett videón látható, hogy egy humanitárius segélyeket osztó férfi azt állítja, nem érti a nők kéréseit.
Nem értelek, nem értem, mit akarsz, ukránul kérjed!
Erre válaszul a nők azzal elmondják, hogy ő a nyugodt Lvovban tartózkodott, miközben ők kényszerből hagyták el a frontvárosokat:
Tudod, oroszul beszélünk, de valamiért hajnali négykor minket bombáztak és nem benneteket, így elveszítettük az otthonainkat. Nem a saját pénzeden vásároltad meg a segélyt, hanem az ENSZ-től érkezett, a külföldi emberek segítsége.
A szóváltásba hamarosan egy helyi rendőr is bekapcsolódott, aki megtiltotta a nőknek a filmezést, azzal fenyegetőzve, hogy beviszi őket a rendőrségre.
A videó végén az egyik "humanitárius segélyosztó" illetlen gesztust tett a menekültek felé, amely természetesen a rendőr reakciója nélkül maradt.