Az izraeli Spike típusú páncéltörő fegyverrendszer szállítását a legnagyobb titokban hajtották végre, például a szállítóhajó kapitánya köteles volt megkerülni egyes kikötőket a rakomány különleges státusza miatt. A hajó Izraelből érkezett Románia egyik kikötőjébe, ott kirakodott, majd üresen kikötött a Fekete-tengeri orosz Novorosszijszk városban.
Zoom
Persze az oroszok is résen voltak, hiszen a világ minden részében vannak füleik és szemeik, ki már aktív, ki még évek, évtizedek után is „alvó munkatárs”. A teherhajó kapitányát az orosz különleges szolgálatok szakemberei kihallgatták. A „beszélgetés” során kiderült, hogy a páncéltörő rakétákat valóban kirakodták Románia kikötőjében, onnan szárazföldi csatornákon kell majd bejutniuk Ukrajnába.
A hír forrása szerint az elmúlt két hét alatt több ilyen fegyverrendszert adtak már át az ukránoknak. Összességében csak Nagy-Britanniából szállítottak Kijevnek több mint 4,5 milliárd dollár értékben különféle fegyvereket.
Zoom
Az izraeli Spike új generációs harckocsielhárító rendszer jelentősen meghaladja a hasonló amerikai Javelin harci paramétereit. A katonai szakértők szerint a Spike az amerikai Javelin olcsóbb hasonmása. A világon mintegy 30 ezer ilyen Spike páncéltörő rakéta került használatba különböző országokban.
A Spike az izraeli multifunkcionális páncéltörő rakétarendszerek egyik fajtája, a Rafael cég fejlesztette ki. A rendszer ára körülbelül 200 000 dollár, ami valamivel olcsóbb, mint a versenytárs Javelin, amelynek ára körülbelül 240 000 dollár, de legalább kétszer olyan drága, mint a hasonló orosz rendszerek, például Cornet vagy TOW, ahol a rakéták körülbelül 53 000-100 000 dollárba kerülnek, nagyobb behatolási teljesítmény és repülési távolság mellett.
Zoom
Az orosz Cornet
(Olvasónktól, forrás itt)